Grupacija tvrtki Hoteli Novi tužila austrijsku banku

Širola i Orešar traže od Hypo banke milijardu kuna odštete za Novi Resort

Robert Frank

Poanta tužbe je da grupacija Hotela Novi smatra kako su Hypo banke Zagreb i Klagenfurt stalnim kašnjenjem i opstruiranjem dogovorenih, ugovorenih i potpisanih financiranja svojom krivnjom prekinuli zajednički poslovni projekt Novi Resort 



U Novom Vinodolskom iz dana u dan nastavlja se drama vezana za Novi Resort, ambiciozno zamišljen i većim dijelom realiziran projekt modernog turističkog kompleksa izgrađen na području bivšeg turističkog naselja Zagori. Novi Resort obuhvaća ili je trebao obuhvaćati, jer ipak nije u potpunosti realiziran, 336 apartmana u 35 apartmanskih zgrada kategorije četiri i pet zvjezdica, hotel s pet zvjezdica i 130 soba, moderan wellness i spa centar, kompleks dječjeg grada s bazenima, bazenski kompleks, garažu za smještaj vozila, polikliniku, polivalentnu sportsku dvoranu pa još jedan hotel s pet zvjezdica i 200 soba, još 45 luksuznih vila s vlastitim bazenima… 



Bruno Orešar, komentirajući mogući odlazak Hotela Novi d.d. u stečaj narednog ponedjeljka – i to na zahtjev Grada Novi Vinodolski koji potražuje 1,7 milijuna kuna – tvrdi kako stečajem gube svi, osim Hypo banke koja je hipotekarno upisana na imovinu te tvrtke. Hoteli Novi d.d. u vlasništvu su puno manje vrijednih nekretnina naspram povezanog društva Hoteli Novi d.o.o., no ipak se radi o objektima na atraktivnim lokacijama.


 




– Otvaranjem stečaja u Hotelima Novi d.d. nitko osim Hypo banke ne bi imao nikakve koristi, već samo štetu. Čak ni Grad Novi Vinodolski, koji traži stečaj, neće naplatiti svoja potraživanja. Tim je čudnije tvrdoglavo inzistiranje Grada na stečaju. Znam da je Hypo banka pokušavala naći vjerovnika koji će pokrenuti stečaj. S više njih je razgovarala i nije našla nijednog osim Grada. A o interesima Grada za otvaranjem za njega beskorisnog stečaja, mogu samo nagađati. Oni nas guraju stečaj mimo svih naših molbi da nam kroz par mjeseci omoguće obročno plaćanje duga ili preuzimanje naših potraživanja prema dužnicima među kojima su, koliko god to zvučalo paradoksalno, i osobe iz vrha gradske uprave. U svemu tome ne mogu se oteti dojmu da se gradonačelnik Novog Vinodolskog, Oleg Butković, ponaša kao glasnogovornik Hypo banke koja nas sustavno uništava na našem ključnom projektu Novi Resort koji realiziramo preko tvrtke Hoteli Novi d.o.o., kaže Orešar koji misli da bi pristajanjem na odgodu pokretanja stečaja s rokom od 60 do 90 dana gradonačelnik Butković donio korist Gradu koji bi naplatio svoja potraživanja, dok mu inzistiranjem na stečaju u ovom trenutku samo nanosi štetu.  



Projekt, koji su financirale Hypo Alpe Adria banka Zagreb i Hypo Alpe Adria bank International Klagenfurt, zapeo je na otprilike 70 posto, a investitor, tvrtka Hoteli Novi d.o.o. u kojoj je osobno ili preko povezanih društva ključni suvlasnik Riječanin Gordan Širola, nedavno je jedva, na traženje gradskog komunalnog društva s potraživanjem od 1,2 milijuna kuna, izbjegla stečaj. 


Gotovo svakodnevno u priči oko Novog Resorta, opterećenog brojnim problemima, od nedovršenja investicije do stalne prijetnje stečajem, otkrivaju se novi, prilično šokantni detalji. Ekskluzivno objavljujemo tužbu grupacije tvrtki Hoteli Novi – koje su u javnosti poznate kao investitori u projekt Novi Resort, a riječ je o tvrtkama Hoteli Novi d.d., Hoteli Novi d.o.o., tvrtka Lir d.o.o. i tvrtka Bijela kuća d.o.o. – koja je nedavno pred Trgovačkim sudom u Rijeci tužila Hypo Alpe Adria banke International AG Klagenfurt i Hypo Alpe Adria Bank Zagreb radi naknade štete i izgubljene dobiti. Tužitelji, navedena grupacija s četiri tvrtke, tom tužbom od obje Hypo banke, i Zagreb i Klagenfurt, traže novčani iznos od čak 130.000.778,48 eura! Radi se, dakle, za Trgovački sud u Rijeci, o rekordnoj vrijednosti predmeta spora koji iznosi nevjerojatnih milijardu kuna! Prvo ročište zakazano je tek za prosinac ove godine, i to zato što će se Hypo banci Klagenfurt tužba s prilozima i pozivom morati dostaviti diplomatskim putem, a to će potrajati nekoliko mjeseci. 


Poslovna šteta


Prema našim informacijama, grupacija Hotela Novi za svjedoke će pozvati sve vodeće ljude Hypo banke i Hrvatskoj i Klagenfurtu pa će tako svjedočiti bivši predsjednik Uprave Hypo Hrvatska Heinz Truskaller, Günter Striedinger u ime Hypo Klagenfurta zadužen za ovaj dio Europe, direktorica Hypo banke za Veliku Britaniju Olga Kindler, odvjetnik iz Engleske Ian Cook, agent za prodaju nekretnina Charles Perles, niži menadžerski sloj banke, ali i bivši predsjednik Uprave Wolfgang Kulterer… 


 Grupacija Hotela Novi za ovakvu se tužbu, dosad nezabilježenu u Rijeci, a po svemu sudeći i u hrvatskom pravosuđu kad je riječ o poslovnim odnosima hrvatskih firmi i stranih banaka, odlučila zato što su joj Hypo Zagreb i Hypo Klagenfurt, prema njihovim procjenama, nanijeli veliku poslovnu štetu. 


Poanta je tužbe, naime, da grupacija Hotela Novi smatra kako su Hypo banke Zagreb i Klagenfurt stalnim kašnjenjem i opstruiranjem dogovorenih, ugovorenih i potpisanih financiranja svojom krivnjom prekinuli zajednički poslovni projekt Novi Resort. 


U grupaciji Hoteli Novi očito su zauzeli stav da je namjera Hypo banke Zagreb i Klagenfurt nekorektno i neprijateljsko stjecanje prava vlasništva na vrlo vrijednim nekretninama u Novom Vinodolskom čija je procjena minimalno 250 milijuna eura. 


Više u tiskanom izdanju Novog lista u petak, 8. travnja