Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
19. listopada 2019.
Gobi Raptor

Znanstvenici otkrili novu vrstu dinosaura koja neodoljivo podsjeća na pticu

Gobiraptor reconstruction. Credit: Do Yoon Kim (2019)
Gobiraptor reconstruction. Credit: Do Yoon Kim (2019)
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2019. u 21:51 2019-02-13T21:51:43+01:00

Nova vrsta dinosaura nazvana otkrivena je ovaj mjesec u Mongoliji.

Oviraptorosaursi su bili raznovrsna skupina pernatih dinosaura nalik pticama iz doba krede, s područja Azije i Sjeverne Amerike. Unatoč obilju gotovo potpunih kostura koji su otkriveni u južnoj Kini i Mongoliji, prehrana i strategije hranjenja tih bezubih dinosaura još ostaje misterij.

U ovoj studiji, objavljenoj u časopisu PLOS ONE,  Lee i njegovi kolege opisali su nepotpuni kostur oviraptorosaura koji je pronađen u Nemegtovoj formaciji pustinje Gobi u Mongoliji. Nova vrsta, nazvana Gobi raptor minutus, može se razlikovati od drugih oviraptorosaura po neobično zgusnutim čeljustima, javlja Sci Tech Daily.

Ova jedinstvena morfologija sugerira da je Gobiraptor koristio strategiju "drobljivog" hranjenja, podupirući prethodne hipoteze da se oviraptorosaurs vjerojatno hranio tvrdom hranom kao što su jaja, sjemenke ili školjke. Histološke analize femura pokazale su da uzorak vjerojatno pripada vrlo mladom pojedincu. Nalaz nove vrste oviraptorosaur u Nemegtovoj formaciji, koja se sastoji uglavnom od riječnih i jezerskih naslaga, potvrđuje da su ti dinosauri bili izuzetno dobro prilagođeni vlažnim uvjetima.

Wikipedia

Autori sugeriraju da različite prehrambene strategije mogu objasniti široku taksonomsku raznolikost i evolucijski uspjeh ove skupine u regiji.  “Novi oviraptorid dinosaura Gobi raptor minutus  iz gornje formacije opisana je na temelju jednog holotipskog uzorka koji uključuje nepotpune kranijalne i postkranijalne elemente. Jedinstvena morfologija donje čeljusti i shvaćena specijalizirana prehrana Gobi raptora također ukazuje da različite prehrambene strategije mogu biti jedan od važnih čimbenika povezanih s iznimno velikom raznolikošću oviraptorida u slivu Nemegta", prenosi Sci Tech Daily.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.