Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
27. veljače 2020.
Grublje mljevenje

Znanstvenici došli do formule za pripremu savršene kave, evo što je ključ ovog napitka

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 7:39 2020-01-24T07:39:41+01:00

Znanstvenici kažu kako je najvažnije mljeti relativno veliku količinu zrna kave (oko 20 grama) što finije moguće. Fino mljevenje znači više površine izložene tekućini za kuhanje što bi trebalo povećati prinos ekstrakcije, odnosno udio mljevene kave koja se zapravo rastopi i završi u na dnu šalice

Tim matematičara, fizičara i stručnjaka za materijale iz SAD-a, Velike Britanije, Irske, Australije i Švicarske otkrili su koji je ključ kod pripreme najbolje kave. U časopisu Matter objavili su svoju studiju koja se bazira na tome da je manje zrna kave koji su grublje mljeveni, ključ ovoga napitka, piše SciTech Daily

- Većina ljudi u industriji kave koristi postavke sitnog mljevenja i puno zrna kave kako bi dobili mješavinu gorčine i kiselosti koja je nepredvidljiva i neizvodljiva. Zvuči kontradiktorno, ali eksperimenti i modeliranje sugeriraju da se učinkovitim i izvedljivim pogotcima može pristupiti jednostavnom upotrebom manje zrna kave i grubim mljevenjem - kaže Christopher Hendon, kemičar na Sveučilištu Oregon. 

Znanstvenici kažu kako je najvažnije mljeti relativno veliku količinu zrna kave (oko 20 grama) što finije moguće. Fino mljevenje znači više površine izložene tekućini za kuhanje što bi trebalo povećati prinos ekstrakcije, odnosno udio mljevene kave koja se zapravo rastopi i završi u na dnu šalice. 

Istraživači su uz pomoć barista sastavili i matematičku formulu do koje su došli nakon tisuća ispijenih šalica kave zajedno s istraživačima sa Sveučilišta u Oregonu, ali i do savršenog recepta za koji kažu da će spasiti kafiće i industriju kave.

Smatraju da bi smanjivanje količine suhe kave s 20 na 15 grama po šalici dovelo, prema sadašnjim cijenama, u svakom malom kafiću do uštede od nekoliko tisuća dolara godišnje - a 1,1 milijardu dolara bi uštedjela cijela industrija kave u SAD-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.