Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Klimatske promjene

ZABRINIMO SE Ovaj kontinent će uskoro u potpunosti izgubiti zimu, a dobiti novo godišnje doba

FOTO/Flickr
FOTO/Flickr
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2019. u 7:56 2019-03-19T07:56:49+01:00

Prema novim informacijama klimatskih istraživanja, u Australiji više neće biti zime. Umjesto nje, do 2050. godine stiže "novo ljeto".

Prema posljednjim istraživanjima vezanima uz klimatske promjene, znanstvenici upozoravaju Australiju. Kroz sljedećih trideset godina, zima bi mogla potpuno nestati iz Australije, a zamijenit će ju novo godišnje doba - "novo ljeto". 

Karakteristike "novog ljeta" su užasna suhoća i valovi vrućine od 40°C. Znanstvenici s Nacionalnog Sveučilišta upozoravaju da će do 2050. godine kontinent "izgubiti zimu" zbog klimatskih promjena koje ne prestaju. 

"Ovo će godišnje doba padati između sredine prosinca i trajati do druge polovice veljače, ali to ovisi o kojem se dijelu Australije radi. Primjerice, u Sydneyju će se 'novo ljeto' smjestiti u periodu sve od listopada do ožujka", prenosi The Sun.

"Novo ljeto" će u Australiji označiti ozbiljne poraste temperature koja bi mogla narasti i iznad 40°C. Nove su informacije temeljene na podatcima o klimi i stvorene su na uzorku meteorološkog ureda u Velikoj Britaniji. 

"Gledali smo povijest prosječnih temperatura svakog godišnjeg doba i uspoređivali ih. Ono što svugdje pronalazimo je podatak da u biti ne postoji period dugotrajne zime", objasnio je doktor Geoff Hinchliffe.

Znanstvenici su uspjeli pretvoriti podatke u interaktivnu mapu koja otkriva porast temperature u različitim dijelovima Australije. Mapa pokazuje i koliko će biti dana s vrtoglavim temperaturama 2050. godine, u odnosu na danas.

"Kroz trideset godina, zima kakvu poznajemo neće postojati. U Sydneyju je prosječna dnevna temperatura od 1960. do 1990. iznosila 22°C. Do 2050. godine, iznosit će 25.4°C. Imat ćemo do 62 dana u kojima će temperatura biti preko 30°C, što je 47 dana više nego u prošlosti, u navedenom periodu u Sydneyju", prenosi The Sun.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.