Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
26. siječnja 2020.
Mala točkica

Venera prešla putanjom preko Sunca

Venera uhvaćena teleskopom
Venera uhvaćena teleskopom
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2012. u 11:30 2012-06-06T11:30:40+02:00

Tranzit Venere događa se u parovima s razmakom od osam godina a između ciklusa protekne više od stoljeća. Tijekom tranzita u srijedu Venera se mogla vidjeti kao mala crna točka koja se polagano premješta preko sjeverne hemisfere Sunca

Venera je u srijedu zaključila svoj polagani tranzit preke Sunčeva diska, što sa Zemlje više neće biti vidljivo idućih 105 godina.

Tranzit Venere događa se u parovima s razmakom od osam godina a između ciklusa protekne više od stoljeća. Tijekom tranzita u srijedu Venera se mogla vidjeti kao mala crna točka koja se polagano premješta preko sjeverne hemisfere Sunca.

Zaljubljenici u astronomiju mogli su šest sati i 40 minuta dug tranzit dijelom pratiti izravno ali i putem interneta gdje su deseci stranica osiguravali izravni prijenos iz cijelog svijeta.

Kada nastupi tranzit Venere preko Sunca dolazi do male pomrčine Sunca, ali ne našim prirodnim satelitom Mjesecom, već se planet Venera "ispriječi" u ravnini točno između Zemlje i Sunca.

Dogodi li se ovo pomračenje (tranzit) za vrijeme izlaska ili zalaska Sunca, kao što je bio slučaj 6. lipnja, pojavu je moguće vidjeti i golim okom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu