Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
21. siječnja 2020.
Analiza snimaka

U Siriji otkriven izniman vojni kompleks star 4.000 godina

Foto: http://www.archeorient.mom.fr/
Foto: http://www.archeorient.mom.fr/
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2017. u 9:00 2017-12-21T09:00:29+01:00

Uvrde su bile izgrađene od velikih neklesanih bazaltnih gromada, sa zidovima visokim i širokim nekoliko metara

Izniman vojni kompleks star 4.000 godina koji obuhvaća utvrde, kule i zidine koje su međusobno komunicirali svjetlosnim znakovima, otkriven je u Siriji zahvaljujući analizi zračnih i satelitskih snimka ekipe francuskih i sirijskih istraživača.

Radovi koje su vodili laboratorij Archeorient iz Lyona i Opća uprava za spomenike i muzeje iz Sirije objavljeni su u utorak u časopisu Paleorient.

»Ovo je prvi put da je otkriven fortifikacijski sustav takvih razmjera. Kompleks prati teren u najvišem dijelu stepe u srednjoj Siriji i u srednjem brončanom dobu (2.000 godina prije Krista) štitio je velika naselja i najatraktivnija zemljišta«, rekla je autorica Marie-Odile Roussert, znanstvenica u Francuskom centru za znanstveno istraživanje (CNRS).

Francusko-sirijska ekipa istraživala je područje istočno od Hame od 7.000 četvornih kilometara koje nije bilo stalno nastanjeno. »Ovo 'virtualno' istraživanje dopunjuje terensko« koje se provodilo od 1995. do 2002. i u 2010., dakle prije izbijanja rata.

Uvrde su bile izgrađene od velikih neklesanih bazaltnih gromada, sa zidovima visokim i širokim nekoliko metara.

»Usto, svaka utvrda je bila postavljena tako da može vizualno komunicirati s drugima pomoću svjetlosnih znakova (vatra noću) i dima, poput Indijanaca, kako bi se informacije mogle brzo prenijeti do velikih središta moći«, dodaje znanstvenica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.