Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Veliki kolaborativni projekt

Riječki astrofizičari grade najveći svjetski gama-opservatorij na Kanarima

Riječki astrofizičari prof. dr. Dijana Dominis Prester i dr. Tomislav Terzić
Riječki astrofizičari prof. dr. Dijana Dominis Prester i dr. Tomislav Terzić
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2015. u 12:21 2015-07-18T12:21:00+02:00

U izgradnji i dizajnu opservatorija sudjeluju prof. dr. Dijana Dominis Prester, dr. Tomislav Terzić i doc. dr. Željka Bošnjak

RIJEKA  Nakon dugih pregovora i detaljnih analiza konkurentnih svjetskih lokacija, La Palma na Kanarskim otocima odabrana je za izgradnju Sjevernog CTA (Cherenkov Telescope Array) Opservatorija, a u izgradnji i dizajnu najvećeg svjetskog gama-opservatorija sudjeluju i astrofizičari sa Sveučilišta u Rijeci: izv. prof. dr. Dijana Dominis Prester, dr. Tomislav Terzić i doc. dr. Željka Bošnjak. Uz troje riječkih znanstvenika u projekt su se uključili i zagrebački i splitski znanstvenici, a Sveučilište u Rijeci članica je međunarodnog konzorcija CTA od 2009. godine.

Riječ je o inicijativi za izgradnju najvećeg i najosjetljivijeg opservatorija za visokoenergijske gama-zrake, a riječki su astrofizičari, zahvaljujući isticanju u radu u sklopu međunarodne kolaboracije MAGIC, dobili poziv da sudjeluju u dizajnu prototipa LST-1 (Large Scale Telescope), najvećeg teleskopa CTA niza. Time će Sveučilište u Rijeci uz razvoj temeljnih istraživanja, dobiti priliku za razvoj vrhunske svjetske eksperimentalne opreme i naprednog računarstva s mogućnošću brojnih primjena u razvoju hrvatskog gospodarstva i očuvanju okoliša, zajednički i ravnopravno sa svjetskim znanstvenim velesilama poput primjerice Japana, SAD-a i Njemačke.

CTA će djelovati kao opservatorij otvoren za širu astrofizičku zajednicu, a omogućit će dublji uvid u netermički, visokoenergijski svemir. Opservatorij će opažati visokoenergijsko zračenje s dosad neviđenom preciznošću, bit će približno deset puta osjetljiviji od postojećih instrumenata te će omogućiti nove spoznaje o nekima od najekstremnijih i najsilovitijih događaja u svemiru. Južni opservatorij CTA sastojat će se od oko 100 teleskopa, a sjeverni od oko 20 teleskopa, čime će noćno nebo biti optimalno pokriveno. Koordinatorica projekta za riječko Sveučilište prof. dr. Dominis Prester ističe kako projekt otvara mogućnosti i za uključivanje drugih znanstvenika. 

Opširnije u tiskanom izdanju

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.