Grad: Rijeka
Danas: 24° moguća kiša
Sutra: 14° 27° oblačno
29. travnja 2017.
Povučena studija

Radili istraživanja na organima smaknutih kineskih zatovrenika?

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2017. u 13:28 2017-02-10T13:28:39+01:00

Časopis Liver International objavio je znanstveni članak kineskih kirurga o sigurnosti transplantacije jetre u kojem je obrađeno 563 slučajeva operacija u bolnici sveučilišta Zhejiang između 2010. i 2014. godine

SYDNEY Veoma cijenjen medicinski časopis odlučio je povući svoju studiju iz 2016. nakon što su na vidjelo izašle sumnje da su podaci za jedan članak bili izvedeni iz pokusa na organima smaknutih političkih i religijskih zatvorenika u Kini.

Časopis Liver International objavio je znanstveni članak kineskih kirurga o sigurnosti transplantacije jetre u kojem je obrađeno 563 slučajeva operacija u bolnici sveučilišta Zhejiang između 2010. i 2014. godine.

Klinička etičarka Wendy Rogers sa sveučilišta Macquarie u Sydneyu objavila je da je prošlog mjeseca poslala pismo uredniku tog časopisa, pozivajući na povlačenje tog rada zbog »nedostatka vjerodostojnih dokaza o etičnim izvorima organa«.

Naglasila je kako je većina transplantiranih jetara u toj studiji uzeta od političkih ili religijskih zatvorenika. Rogers smatra kako je nemoguće izvesti tako veliku studiju bez organa zatvorenika jer jedna bolnica nije u stanju nabaviti toliko upotrebljivih jetara u razdoblju od četiri godine od srčanih bolesnika i dobrovoljnih donatora.

Glavni urednik časopisa Mario Mondelli je nakon pisma australske etičarke rekao da je s drugim urednicima došao do zaključka kako autori studije moraju dokazati etičnost upotrebe organa u njihovom istraživanju.

Otkrio je da su autori trebali predati dokaze do 3. veljače, no da njihova institucija još uvijek nije odgovorila na upite, usprkos podsjetnicima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka