Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Početak tetoviranja

Pronađen najstariji pribor za tetoviranje. Sastavljen je od iglica kaktusa i star nekoliko tisuća godina

FOTO/Pexels
FOTO/Pexels
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2019. u 7:59 2019-03-07T07:59:26+01:00

U skladištu američke države Utah, skrivao se pribor za tetoviranje star 2000 godina

Arheolog Andrew Gillreath-Brown radio je na inventuri skladišta spremljenih artefakata. Predmeti su pronađeni u državi Utah, 1972. godine, prenosi Science News. Arheolog je u skladištu pronašao pribor za tetoviranje, star gotovo 2000 godina. Predmet je trenutno najstariji pronađeni pribor za tetoviranje, na zapadnom djelu Sjeverne Amerike. 

Pribor se sastoji od drvene drške koja je "obučena" u materijal od jutenih vlakana. Materijal spaja dvije bodlje od kaktusa, a svaka je bodlja na vrhu obojana u crno. Mikroskopska i kemijska analiza ustanovila je da se mrlje sastoje od karbona, koji je inače bio učestali sastojak tadašnjeg tetoviranja. Eksperimenti napravljeni s replikama pronađenog pribora, ustanovili su da je instrument mogao nanijeti linije na svježu praseću kožu, navodi Science News

U otprilike jednako vrijeme iz kojeg datira pronađeni predmet, na tom su području obitavali preci Pueblo Indijanaca. Istraživači vjeruju da su upravo oni koristili pronađeni pribor, u vrijeme kada je poljoprivreda zamijenila tradicionalno pronalaženje hrane. 

Pored ovog otkrića, pribor za tetoviranje se otkrio i na području američke savezne države Tennessee. Tamo su znanstvenici pronašli igle napravljene od kosti, pronađene 1985. godine u groblju Indijanaca. Najstarija otkrivena tetovaža, pronađena je na tijelu Ötzija (Ledenog čovjeka), a stara je otprilike 5,250 godina. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.