Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Važno saznanje

Prema najnovijim istraživanjima MDMA bi mogla reaktivirati dio mozga koji se gasi nakon puberteta

Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER
Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2019. u 14:28 2019-04-07T14:28:50+02:00

Nakon što su miševima dali dozu MDMA-a, znanstvenici su pronašli povećane razine oksitocina u mozgu glodavaca, zajedno s povećanjem društvenog ponašanja, što sugerira da su mozgovi fleksibilniji nego što su znanstvenici prethodno mislili

Kod mozga u razvoju postoji ključno razdoblje u kojem se adolescenti uče socijalizirati.

Ovaj se period kod miševa događa kod spolnog sazrijevanja, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature.

Znanstvenici su također otkrili da bi mogli reaktivirati navedeni period tako što su odraslim miševima dali jednu dozu MDMA-e (ecstasyja), što bi moglo dovesti i do novih tretmana za ljude, prenosi Science Alert.

Nakon što su miševima dali dozu MDMA-a, znanstvenici su pronašli povećane razine oksitocina u mozgu glodavaca, zajedno s povećanjem društvenog ponašanja, što sugerira da su mozgovi fleksibilniji nego što su znanstvenici prethodno mislili.

"To sugerira da smo ponovno otvorili kritično razdoblje u miševima, dajući im mogućnost učenja ponašanja u društvenom nagrađivanju u vrijeme kada su manje skloni uključiti se u takva ponašanja", rekao je znanstvenik Johns Hopkinsa, Gül Dölen.

Liječnici istražuju MDMA kao potencijalni tretman za posttraumatski stresni poremećaj, jer su prošla istraživanja pokazala da je, uz psihoterapiju, pomogla nekim ljudima.

Ako ljudski mozak bude proizveo iste rezultate kao mišji znanstvenici će dobiti mogućnost istraživanja po kojem principu MDMA djeluje.

"Dok razvijamo nove terapije ili određujemo kada dajemo te terapije, važno je znati biološki mehanizam na kojem djeluju", rekao je Dölen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.