Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Egipatske piramide

Otkriva se najveća tajna Velike piramide: Nevjerojatno što se skriva u njezinim temeljima

FOTO/WIkipedia
FOTO/WIkipedia
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2019. u 10:49 2019-05-12T10:49:21+02:00

Pitanje na koje se odgovor traži već desetljećima, napokon bi mogao dobiti odgovor koji se do sada skrivao u temeljima piramide. 

Arheolozi su ostvarili nevjerojatno otkriće koje baca nove ideje o tome kako su Velike piramide u Gizi građene prije više od četiri tisuće godina.

Velika piramida u Gizi je najstarija i najveća od ukupno tri piramide kompleksa u El Gizi (Egipat) i spada pod jedno od sedam svjetskih čuda drevnog svijeta

Većina povjesničara vjeruje da je ova kolosalna struktura građena u periodu dužem od dvadeset godina, za faraona Khufu koji je pokopan u grobnici unutar iste, prenosi britanski Express.

Mnogi se čude kako je antička civilizacija 2.500 godina pr. Kr. uspjela prenijeti velike vapnenačke kamene blokove i stvoriti ovakvu strukturu, koja sadrži više od šest milijuna tona takvih blokova.

U svakom slučaju, pitanje na koje se odgovor traži već desetljećima, napokon bi mogao dobiti odgovor koji se do sada skrivao u temeljima piramide.

Tijekom dokumentarca na programu Channel 4 pod nazivom: „Velika egipatska piramida: Novi dokaz“, arheolozi su otkrili o čemu se radi.

„Prikupljanje 170 tisuća tona visoko kvalitetnih vapnenačkih kamenih blokova je predstavljalo najveći izazov. Isto se moglo dopremiti iz dalekih rudnika, iz mjesta nazvanog Tora. Nitko nije siguran kako se kamenje dopremilo u Gizu da bi se u tako kratkom vremenu završila piramida“, prenosi Express.

„Novi dokazi otkrivaju da je Khufu ovo uspio s flotom posebno napravljenih brodova i visoko treniranih mornara“, dodaje se.

Serija zatim objašnjava kako je tim arheologa uspio bolje shvatiti otkriće koje je originalno nastalo 1954. godine.

U jami blizu temelja piramide, egipatski je tim otkrio broj drvenih dasaka koje su bile pažljivo rastavljane. Zahvaljujući napretku u tehnologiji, sada se zna da pripadaju – brodu.

U dokumentarcu se dodaje da otkriće u podnožju piramide baca jedinstveno novo svijetlo na tu teoriju.

„Dijelovi drveta su doista rasklopljeni ceremonijalni brod kojim bi Khufu zapovijedao u nadgrobnom životu. Daje jedinstven uvid u korištenje brodova u tom vremenu“, prenosi Express.

„Ovo je projekt broj jedan, ne samo u Egiptu već u čitavom svijetu. Prema našim analizama, datira iz 2.600 g. pr. Kr., što je jednako vremenu piramida, pa znamo da je brod pripadao faraonu Khufu. Vrlo sam sretan jer sam prvi čovjek koji je dodirnuo ovo drvo nakon više od 4 tisuće godina“, kaže Eissa Zidan koji je nadgledao projekt.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.