Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 29° 1
Sutra: 14° 18° 13
21. lipnja 2018.
Slavni znanstvenik

Nakon lava, pauka i leptira, još jedna vrsta nazvana po Davidu Attenboroughu

David Attenborough
David Attenborough
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2017. u 15:07 2017-02-09T15:07:42+01:00

Rijedak zeleno-crveni puž, otkriven u prosincu 2016. u Australiji, dugačak između 35 i 45 mm s vrlo tankom i malenom kućicom dobio je ime »Attenborougharion rubicundus«

SYDNEY Prethistorijski lav, pauk goblin i ljedna vrsta leptira dobili su imena po Davidu Attenboroughu, no znanstvenik je presretan što je konačno po njemu nazvana i vrsta rijetkoga australskog puža.

Rijedak zeleno-crveni puž, otkriven u prosincu 2016. u Australiji, dugačak između 35 i 45 mm s vrlo tankom i malenom kućicom dobio je ime »Attenborougharion rubicundus«.
Ova vrsta puža živi isključivo u jugozapadnoj Tasmaniji, a ime mu je službeno nadjenuto u srijedu na svečanosti u sydneyskom Australskom muzeju.

Prisutni tvrde da je znanstvenik bio vrlo uzbuđen i iznimno sretan.

»Dugoočekivana fotografija Attenboroughariona rubicundusa visjet će na mojem zidu. Neizmjerno sam vam zahvalan i prihvaćam je s najvećim zadovoljstvom«, kazao je znanstvenik okupljenima.

»Nema vam premca, Australija i međunarodna zajednica imali su neizmjernu korist od vaše znatiželje, znanja, ogromne posvećenosti prirodi i divljem životinjskom svijetu, pričama koje ste nam donijeli sa svakog svojeg putovanja...

Na poseban način pomogli ste nam da postanemo svjesni izazova s kojima se suočavamo«, rekla je na svečanosti predsjednica zaklade Australskog muzeja Catherine Livingstone.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka