Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Mjesečeva palača

LJUDSKI ZAMORCI Kineski studenti 200 će dana biti zatvoreni u bunkeru, evo zašto

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2017. u 16:34 2017-07-10T16:34:09+02:00

Predsjednik Xi Jinping želi da Kina postane svjetska sila u istraživanju svemira i planira poslati letjelicu na nevidljivu stranu Mjeseca do 2018., a astronaute do 2036

Kineski studenti zatvoreni u dva bunkera u predgrađu Pekinga 'zamorci' su u pokusu koji treba pokazati kako je to živjeti u svemirskoj postaji ili na nekom drugom planetu i preživjeti reciklirajući doslovce sve, od odbačenih dijelova biljaka do urina.

Studenti koji su pristali na eksperiment dio su projekta osmišljenog za stvaranje samoodrživog ekosustava koji osigurava čovjeku sve potrebno da preživi.

Četiri studenta sa Sveučilišta za aeronautiku i astronautiku ušla su u nedjelju u Mjesečevu palaču-1 gdje će ostati 'u klauzuri' 200 dana koliko traje projekt.

Ističu da su sretni poslužiti kao zamorci jer su time bliže ostvarenju sna da jednoga dana postanu astronauti.

Predsjednik Xi Jinping želi da Kina postane svjetska sila u istraživanju svemira i planira poslati letjelicu na nevidljivu stranu Mjeseca do 2018., a astronaute do 2036.

Liu Hong, profesorica s pekinškog Sveučilišta za aeronautiku i astronautiku, glavna arhitektica projekta, kaže da je sve potrebno za preživljavanje čovjeka pomno isplanirano.

»Dizajnirali smo tako da imaju kisika (koji proizvode biljke u postaji) dovoljno za čovjeka, životinje i organizme koji razgrađuju tvari«, rekla je.

No zadovoljenje fizičkih potreba tek je dio eksperimenta, a ključno je pratiti kako se dug boravak u malenom zatvorenom prostoru odražava na mentalno zdravlje.

»Mogu postati malo depresivni«, rekla je Liu i objasnila da to može stvarati »psihičke tegobe«.

Liu Hui, student koji je sudjelovao u prvome projektu dugom 60 dana u Mjesečevoj palači-1, a koji je završio u nedjelju, rekao je da se navečer osjećao pomalo prazan.

Ekipa koji prati studente zbog toga je osmislila niz dnevnih aktivnosti kako bi studentima pomogla da ostanu veseli.

Izazov je i boravak 200 dana u prostoru bez danjeg svjetla.

»Obavili smo eksperiment sa životinjama... sada želimo vidjeti kakav će učinak biti na ljude«, kaže profesorica Liu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.