Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Znanost

Kontroverzni eksperiment: Uzgojeni zameci s kombinacijom ljudskih i svinjskih matičnih stanica

Kontroverzni eksperiment: Uzgojeni zameci s kombinacijom ljudskih i svinjskih matičnih stanica
Kontroverzni eksperiment: Uzgojeni zameci s kombinacijom ljudskih i svinjskih matičnih stanica
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2017. u 11:41 2017-01-27T11:41:48+01:00

Pokušaji stvaranja ljudsko-životinjskog zametka izazivaju mnoge kontroverze i etička pitanja, posebice otkako se pokazalo da je teoretski moguće dovesti do stvaranja životinje s ljudskim kvalitetama, i moguće ljudskom inteligencijom

Znanstvenici su uspjeli uzgojiti zametke koji sadrže kombinaciju ljudskih i svinjskih matičnih stanica, u prvom koraku na dugom putu razvoja ljudskih organa u tijelima životinja, objavljeno je u četvrtak.

Istraživanje je, međutim, u vrlo ranoj fazi i pokazalo se težim nego što se očekivalo, objavljeno je u časopisu Cell.

»To je važan prvi korak«, kazao je vodeći autor studije Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor na Salkovu institutu bioloških studija u Kaliforniji.

»Krajnji je cilj uzgojiti funkcionalne ljudske organe za transplantaciju, srca, pluća, bubrege... ali mi smo jako udaljeni od toga«, objasnio je.

Znanstvenici su usadili matične stanice odraslih ljudi u svinjske zametke i dopustili da se razvijaju četiri tjedna.

Zametke su uništili prije nego što bi se bilo kakva kombinacija čovjeka i životinje, poznata kao himera po grčkim mitološkim hibridnim zvijerima, mogla roditi.
Ali su istraživanja prije uništenja pokazala da su se ljudske stanice počele stvarati u mišićnom tkivu svinjskih zametaka.

Zbog izuzetno složene prirode eksperimenta, rad na tome trajao je četiri godine i uključivao 1500 svinjskih zametaka.

Pokušaji stvaranja ljudsko-životinjskog zametka izazivaju mnoge kontroverze i etička pitanja, posebice otkako se pokazalo da je teoretski moguće dovesti do stvaranja životinje s ljudskim kvalitetama, i moguće ljudskom inteligencijom.

Znanstvenici kažu da je razina doprinosa ljudskih matičnih stanica u ovom eksperimentu bila jako niska i nije uključivala moždane stanice.

Profesor genetike na sveučilištu u Kentu Darren Griffin kazao je kako su znanstvenici slijedili postojeće zakonske i etičke smjernice i uništili zametke kada je dosegnuto maksimalno dopušteno vrijeme za njihov razvoj. On ovakva istraživanje smatra jako važnim, ali napominje da je u provedbi potrebna maksimalna transparentnost kako bi se omogućio javni nadzor i rasprava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.