Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
21. siječnja 2020.
Roditelji, oprez

Kako zaštititi djecu? Moderne igračke mogu biti pravi "kućni špijuni"

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2017. u 7:19 2017-12-19T07:19:10+01:00

Roditelji trebaju znati da kupnjom takve igračke u kuću unosite kameru, mikrofon i senzore pokreta,  koji snimke djece mogu slati na Internet

Bliži se vrijeme darivanja, a »multimedijalne igračke« sve su popularnije. Tako se igračke povezane na Internet nalaze na samom vrhu lista želja mnoge djece. Brojne od njih slušaju, pričaju, vide djecu, a mogu i reagirati na pokret. Cjenovno sve prihvatljivije, ovakve se igračke imaju i zavidnu razinu umjetne inteligencije kakva je do prije samo koju godinu bila svojstvena super računalima. To je moguće jer su mnoge pametne igračke već svrstane »Internet stvari« - IoT (Internet of Things) skupinu jeftinih uređaja spojenih na snažan server na internetu, čije napredne funkcionalnosti međusobno dijele. Roditelji trebaju znati da kupnjom takve igračke u kuću unose kameru, mikrofon i senzore pokreta, koji snimke djece mogu slati na Internet. Opasnost je u tome što će kasnije biti s tim snimkama i kako se zaštititi od tako snimljenog materijala. Problem je i tome što na na to u pravilu više ne možete utjecati.

Ukradeni osobni podaci

Hrvatsko britanska tvrtka za zaštitu podataka Ostendo Consulting objavila je savjete za zaštitu privatnosti djece kod kupnje igračaka, a navodi i neke primjere povrede privatnosti. Tako navodi primjer poznate hakerske skupina OurMine koja je nedavno provalila u Sony Playstation Network, ali i Twitter račun kreatora popularne igre Pokemon Go, Jimmy Walesa, pa čak i Pinterest račun osnivača Facebooka, Marka Zukenberga. Sa servera jednog od najnaprednijih proizvođača igračaka Vtech, ukradeni su osobni podaci preko 6 milijuna djece. Pravi je problem u tome što se to nikad ne bi ni saznalo da hakeri koji su pristupili podacima to nisu sami objavili kako bi upozorili na zanemarivanje aspekta sigurnosti u proizvodnji pametnih igračaka. Većina organizacija koje prikupljaju i obrađuju osobne podatke nije u stanju identificirati uspješne provale u vlastite IT sustave, ni krađu podataka.

Kamere i mikrofoni

Tako ukoliko kupujete svom djetetu poklon koji se spaja na Internet posebnu obratite pažnju na nekoliko činjenica. Nedostaje li neka od njih, ili niste zadovoljni onime što opisuje, najbolje je razmotriti kupnju neke druge igračke. Najprije pročitajte politiku zaštite osobnih podataka. Ovaj dokument obavezan je za sve uređaje koji mogu pristupiti osobnim podacima. Ne kupujte uređaje uz koje ne dolazi jasan opis zaštite osobnih podataka i načina na koji možete ostvariti svoja prava iz ovog područja. Pogledajte ima li igračka kamere ili mikrofone. Igračka s kamerama i mikrofonima koja se spaja na Internet gotovo sigurno snimke prenosi i obrađuje van vašeg doma. Politika zaštite osobnih podataka mora vam objasniti koje podatke igračka prikuplja, zašto i tko im ostvaruje pristu

Facebook račun

Raspitajte se prije kupnje trebate li korisnički račun za korištenje igračke. Ukoliko trebate otvoriti korisnički račun, dobro razmislite koje podatke o sebi i svom djetetu ćete dati proizvođaču igračke i što će on s njima učiniti. Također prije kupnje raspitajte se treba li za igračku otvoriti Facebook račun. Ukoliko igračka omogućava povezivanje sa Facebookom ili sličnim računom vašeg djeteta, budite posebno oprezni. Korištenje ovog računa često podrazumijeva i dijeljenje fotografija, popisa prijatelja i drugih osobnih podataka koje možda ne želite dati proizvođaču igračke.

Od svibnja 2018. - nova pravila

Zaštita prava i sloboda građana i zaštite privatnih podataka od 25. svibnja 2018. bit će puno učinkovitija jer tada u EU i Hrvatskoj stupaju na snagu nova pravila zaštite osobnih podataka - GDPR.
Europska unija je donijela nova pravila o zaštiti osobnih podataka koja se počinju primjenjivati od svibnja 2018. Za kršenje prava na zaštitu osobnih podataka, ova pravila uvode jedne od najvećih propisanih kazni u povijesti Unije koje mogu biti i preko 20 milijuna eura. Nadamo se da je 2017., posljednja godina u kojoj će roditelji samostalno morati brinuti o zaštiti privatnosti svoje djece.

Geo-lociranje

Također treba obratiti pažnju na podatak spaja li se igračka na mobitel i postoji li značajna mogućnost da je pomoću nje moguće precizno locirati vaše dijete. Moderni mobiteli imaju ugrađene uređaje za satelitsko lociranje koje povezane igračke mogu koristiti. Čak i kada se igračka ne spaja na mobitel, geo-lociranje je moguće ostvariti lociranjem WiFi mreže na koju je igračka spojena ili putem internetske adrese koja joj je dodijeljena. Provjerite što o tome piše u politici zaštite privatnosti u dokumentima koji dolaze zajedno s igračkama.

7 savjeta kod kupnje »multimedijalne igračke«

1. Pročitajte prateću dokumentaciju za igračke i politiku zaštite osobnih podataka
2. Provjerite ima li igračka kamere ili mikrofone
3. Provjerite trebate li korisnički račun za korištenje igračke
4. Provjerite treba li vam Facebook račun za igračku
5. Obratite pažnju na mogućnost Geo-lociranja igračke
6. Pročitajte detaljno o mogućnosti izvoz osobnih podataka iz EU
7. Iskoristite »Pravo na zaborav«

Izvoz osobnih podataka iz EU

Izvoz osobnih podataka vas i vaše djece preko granica EU je dozvoljen samo u zemlje čije zakonodavstvo zadovoljava stroge EU kriterije. Politika zaštite osobnih podataka mora jasno navesti u kojoj se zemlji vaši podaci čuvaju. Ako je to van EU, budite posebno oprezni. Ako proizvođač ne nudi kontakt za zaštitu osobnih podataka u EU, izbjegavajte takve igračke. I na kraju odlučiti li se dijete prestati igrati novom igračkom, provjerite omogućava li vam ona brisanje otvorenog korisničkog računa i svih podataka koje je igračka dostavila proizvođaču. Pravo na zaborav jedno je od temeljnih prava građana EU i iskoristite tu mogućnost kada je Hrvatska već članica EU.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.