Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
21. siječnja 2020.
Le Grand K

Je li u pitanju prekretnica za čovječanstvo? Nakon 130 godina stiže nova definicija kilograma

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2019. u 7:50 2019-05-21T07:50:53+02:00

Počevši od danas, kilogram će biti redefiniran ne drugim objektom, već temeljnim svojstvom prirode poznatim kao Planckova konstanta.

Ukupno je 130 godina komad sastavljen od 90 posto platine i 10 posto iridija, veličine loptice za golf, služio kao međunarodni prototip kilograma. To je bio jedini fizički objekt kojim su mjereni svi ostali kilogrami diljem planeta.

Ako su mikroskopski zagađivači u zraku uzrokovali da Le Grand K postane malo teži, onda je i sam kilogram postao malo teži. Ako je strogo čišćenje ili mala ogrebotina uzrokovalo da postane lakši, i sam je kilogram postao lakši.

Trenutno se procjenjuje da je Le Grand K tijekom svog života izgubio 50 mikrograma mase. Ali duga vladavina Le Grand K-a dolazi do kraja, prenosi Great Kashmir.

Počevši od danas, kilogram će biti redefiniran ne drugim objektom, već temeljnim svojstvom prirode poznatim kao Planckova konstanta. Kao i brzina svjetlosti, vrijednost Planckove konstante ne može fluktuirati - ona je ugrađena s izuzetnom preciznošću u samu tvorevinu svemira.

Simbolično, 20. svibanj se slavi kao Svjetski dan metrologije, u znak potpisivanja Konvencije o metru iz 1875. godine. 

"Za razliku od fizičkog objekta, temeljna konstanta se ne mijenja", rekao je Stephan Schlamminger, fizičar s Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) u Gaithersburgu. "Sada će kilogram imati istu masu bez obzira jeste li na Zemlju, na Marsu ili u galaksiji Andromeda."

Istraživači koji su posvetili svoje živote znanosti o mjerenju, kažu da nova definiciju kilograma - predstavlja duboku prekretnicu za čovječanstvo.

"Sposobnost mjerenja s povećanom točnošću dio je napretka naše vrste", rekao je Walter Copan, direktor tvrtke NIST, prenosi Phys

Napominje se i da promjenu nećemo niti osjetiti, jer će „vage pokazivati iste rezultate“.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.