Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2020.
Riješen misterij

DNK pokazao da je kralj Rikard III. bio plavook i plavokos

Ostaci kralja Rikarda III. pronađeni su ispod londonskog parkirališta
Ostaci kralja Rikarda III. pronađeni su ispod londonskog parkirališta
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2014. u 11:35 2014-12-03T11:35:00+01:00

Ostatke kralja Rikarda III., posljednjeg engleskog monarha koji je ubijen u bitki, arheolozi su pronašli ispod gradskog parkirališta u gradu Leicesteru 2012., a materijal su nastavili proučavati znanstvenici na tamošnjem sveučilištu

 LONDON - Britanski znanstvenici analizirali su 500 godina stare koste pronađene ispod parkirališta i tvrde da nema nikakve dvojbe u to da je riječ o ostatcima kralja Rikarda III., koji je, pokazao je DNK, gotovo sigurno imao plave oči i kao dječak bio je plavokos.

Objavljujući zadnja otkrića u časopisu Nature Communications, znanstvenici sa sveučilišta Licester kazali su da je analiza DNK-a uzeta s ostataka skeleta pokazala podudarnost s dvjema osobama koje su potomci kralja po ženskoj liniji.

Ostatke kralja Rikarda III., posljednjeg engleskog monarha koji je ubijen u bitki, arheolozi su pronašli ispod gradskog parkirališta u gradu Leicesteru 2012., a materijal su nastavili proučavati znanstvenici na tamošnjem sveučilištu.

U rezultatima istraživanjima objavljenima u rujnu, znanstvenici su dali vrlo precizne podatke o kraljevoj pogibiji u Bitki kod Boswortha prije više od 500 godina i ustvrdili da je moguće umro od udarca u glavu koja nije bila zaštićena kacigom.

U najnovijim radovima, ekipa koju je predvodila dr. Turi King uzela je uzorke DNK od srodnika Rikarda III. i analizirala genetske markere i potvrdila Rikardovo srodstvo s Wendy Duldig, koja je njegova nećakinje u 18. koljenu, te Michaela Ibsena koji je pak njegov nećak u 16. koljenu.

Tim je nadalje, analizom genetskih markera utvrdio da je Rikard imao plave oči i vjerojatno bio plavokos, napose kao dijete. Moguće je da kosa s vremenom potamni, a najraniji poznati portret kralja prikazuje ga s tamnim uvojcima, mada je naslikan 20 godina nakon njegove smrti.

Dr. King je rekla da je njezin tim 99.999 posto siguran u to da su ostaci ispod parkirališta Rikardovi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.