Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
26. siječnja 2020.
Pune ruke posla

Česta ejakulacija djeluje kao prevencija za rak prostate. Evo koliko puta mjesečno je poželjno

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2019. u 8:34 2019-07-22T08:34:32+02:00

Studija je pokazala da su muškarci koji su ejakulirali barem 21 puta mjesečno imali 33 posto manji rizik od raka prostate

Dijeta, tjelovježba i redovni pregledi najučinkovitiji su način da prostata ostane zdrava. Stručnjaci sa Sveučilišta Harvard proučavali su još jednu, nešto ugodniju, metodu prevencije.

U časopisu European Urology, naznačeno je da visok nivo seksualne aktivnosti može također smanjiti rizik od dobivanja ove maligne bolesti. U studiji je sudjelovalo gotovo 32 tisuće muškaraca kojima su dugo praćene seksualne navike.

Zaključak studije jest da kod onih muškaraca koji imaju veći broj ejakulacija tijekom mjeseca postoji i manja šansa od dobivanja raka prostate, piše Geek.hr.

“Saznali smo da je kod muškaraca koji bilježe više ejakulacija mjesečno u odrasloj dobi manje vjerojatno da će im kasnije biti dijagnosticiran rak prostate. Ova opsežna studija daje dosad najjači dokaz korisne uloge ejakulacije u prevenciji raka prostate”, napomenuo je James Balch, autor studije.

Naime, studija je pokazala da su muškarci koji su ejakulirali barem 21 puta mjesečno imali 33 posto manji rizik od raka prostate.

Ejakulacija kao takva sama ne može u potpunosti spasiti ovu žlijezdu. Stručnjaci tvrde i da su pretilost, pušenje, prerađena hrana s visokim udjelom masnoća i nasljednost – veliki faktori koji mogu dovesti do raka prostate.

Problemi s prostatom su osjetljiva tema muškaraca diljem svijeta i sve češća kod onih koji su stariji od 50 godina.

Povećana prostata uzrokuje često, otežano i bolno mokrenje, dok je rak prostate jedna od najučestalijih malignih bolesti uopće, piše Geek.hr.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu