Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
3. travnja 2020.
Istraživanje

Bacite li sada Lego kockicu u more, mogli bi je tamo pronaći i za čak tisuću godina

FOTO/iStock
FOTO/iStock
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2020. u 8:07 2020-03-20T08:07:35+01:00

Istraživači su prikupili oko pedeset istrošenih kockica s plaža na jugozapadu Engleske.

U svjetskim se oceanima nalazi na milijune malenih komada popularnih lego kockica. Science Alert prenosi da novo istraživanje pokazuje kako samo jednoj kockici treba između 100 i 1300 godina da bi se potpuno razgradila. Godine razgradnje ovise o varijacijama u sastavu plastike te uvjetima u morima.

Skoro pet milijuna komada "legića" palo je u more 1997. godine s broda koji ih je prevozio, a istraživanje procjenjuje da ih je samo djeci u zahode palo više od dva milijuna.

"Lego kocke su jedna od najpopularnijih dječjih igračaka u povijesti, djelomično i zato što su toliko dugotrajne", kaže Andrew Turner, ekolog sa Sveučilišta Plymouth. "Posebno su dizajnirane za igranje i rukovanje pa ne čudi što ne izgledaju baš istrošeno nakon što su provele desetljeća u moru. Ali, njihova je stvarna izdržljivost čak i nas iznenadila“, kazao je.

Istraživači su prikupili oko pedeset istrošenih kockica s plaža na jugozapadu Engleske, a zatim su usporedili njihov sastav s originalnim arhiviranim kockicama. Klasična kockica je izgrađena od ABS-a (akrilonitril butadien stiren), a nekim pronađenima se promijenila boja ili su bile mutne i malo strgane. Istraživače je šokiralo u koliko se dobrom stanju zapravo nalaze.

"Temeljem razlike u masi između uspoređenih uzoraka starih oko četrdeset godina, procjenjujemo da im je potrebno više stotina godina da se razgrade u moru", pišu znanstvenici u istraživanju "Weathering and persistence of plastic in the marine environment: Lessons from LEGO", objavljenom u zborniku " Environmental Pollution."

Unatoč tome što su više desetljeća provele u moru, kockice izgledaju sasvim u redu. Malo su potamnjele, izblijedjele ili zaobljenih rubova, ali inače su u vrlo dobrom stanju, zaključak je znanstvenika.

"Ovo još jednom naglašava važnost pravilnog odlaganja stvari na način da ne predstavljaju potencijalne probleme za okoliš", naglasio je Turner.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.