Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
29. siječnja 2020.
Održavanje ekrana

Znate li kako pravilno očistiti mobitel? Evo čime nikako ne smijete čistiti ekrane

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2019. u 8:11 2019-05-24T08:11:10+02:00

Mnoga istraživanja tvrde da su naši "pametni" telefoni najveći izvor bakterija, stoga je vrlo važno pravilno ih čistiti. 

Već je mnogo puta naznačeno da su ekrani naših mobitela i tableta leglo štetnih tvari i bakterija. 

Možda smo ponekad u iskušenju da ekran prebrišemo majicom ili maramicom, ali to se svakako ne savjetuje.

Postoje specijalizirana sredstva za čišćenje kojima ćemo najbolje ukloniti prašinu i bakterije, a MSN prenosi čime se ekrani nikako ne bi trebali čistiti.

Papirnate maramice

Možda su idealan odabir jer su nam gotovo uvijek pri ruci, ali ne savjetuju se za čišćenje mobitela. Mogu se lako potrgati, čime ostavljaju ogrebotine po ekranu.

FOTO/Pixabay

Tekućina za čišćenje prozora

Ako je dobra za čišćenje prozora i stakla, dobra je i za čišćenje ekrana? Nikako. Neki noviji modeli (primjerice iPhone XR) imaju zaštitni sloj koji se s vremenom može stanjiti.
James LeBeau (profesor nauke o materijalima i inženjerstvu, MIT) za MSN kaže da čišćenje sredstvima koji sadrže abrazivne agente može oštetiti površinu, te se stoga trebaju izbjegavati.

Sredstva za čišćenje šminke

Iako skidaju nekoliko slojeva šminke s lica, ova se sredstva ne preporučuju za elektroničke ekrane. LeBeau savjetuje izbjegavanje istih te korištenje nježnih krpica s malo vode.

Alkohol

Iako se čini kao idealan odabir za dezinfekciju, alkohol se ne savjetuje kao sredstvo za čišćenje ekrana. Alkohol i aceton mogu oštetiti zaštitnu navlaku na ekranima čime će isti biti podložniji ogrebotinama. Iz Applea poručuju da ga svakako treba izbjegavati.

Komprimirani znak

S obzirom na to da su mobiteli postali vrlo delikatni, „puhanje“ zraka u bilo koji od njegovih utora izazvat će štetu – pogotovo kod mikrofona. MSN navodi da Apple specifično upozorava protiv korištenja komprimiranog zraka.

Sapuni

Bilo da se radi o sapunu za ruke ili onom za pranje posuđa, oba se koriste u kombinaciji s vodom. S obzirom na to da većina kompanija predlaže da mobitel ne dovodimo blizu vode, ova ideja za čišćenje svakako otpada.

FOTO/Pixabay

Ocat

Android Central kaže da se ocat i alkohol nikako ne koriste za čišćenje ekrana. Zbog zaštitnog sloja koji odbija ulje na staklenim dijelovima uređaja, ovakav način čišćenja nije preporučljiv.

Maramice za dezinfekciju

Iako se nerijetko čine kao idealan odabir za čišćenje bilo kakvih površina, LeBeau navodi da iste sadrže alkohol koji će oštetiti zaštitne slojeve koji odbijaju ulje i vodu, pa stoga nije dobra ideja koristiti vlažne maramice za čišćenje ekrana.

Najsigurniji i najbolji način za čišćenje ekrana je korištenje tkanine od mikrofibre. Ako je potrebno snažnije čišćenje, tkaninu smočite u destiliranoj vodi i zatim lagano prebrišite ekran. Važno je da voda nije "špricana" direktno na ekran. Na ovaj način, možete jednako dobro očistiti i prednju i stražnju stranu mobitela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze