Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 24° 27° 12
23. srpnja 2018.
Pametni telefon

foto/video TEŠKAŠ MEĐU TELEFONIMA iPhone X – nova era ili samo najskuplji Appleov smartphone dosad

Reuters
Reuters
Objavljeno: 13. rujan 2017. u 7:22 2017-09-13T07:22:54+02:00

Oni koji izrazito cijene najnoviju tehnologiju i/ili ih baš jako žulja tih šest-sedam tisuća kuna koliko će telefon koštati, nove Appleove uređaje bi, koliko se zna, mogli kupiti u Hrvatskoj krajem godine

Prije deset godina Steve Jobs je predstavio prvi iPhone i promijenio svijet. Uređaj koji je 2007. godine koštao 499 dolara, jučer je imao premijeru u svojoj najnovijoj inačici i s velikom nadom da će novine koje donosi opravdati ako ne revolucionarno naslijeđe, a ono makar početnu cijenu od 1.000 dolara.

Najskuplji iPhone dosad, nazvan iPhone X, baš kako bi se obilježilo deset godina smartphone revolucije, predstavio je Tim Cook iz Applea u sinoć otvorenoj dvorani Stevea Jobsa na Appleovom kampusu u Coupertinu.

– Ovo je proizvod koji će utrti put tehnologiji za novo desetljeće i najveći korak naprijed od prvog iPhonea – kazao je Cook.

MDF79033
Predstavljen novi iPhone / Foto Reuters

Značajne novosti 

Da bi ta očekivanja bila ispunjena, iPhone X donosi nekoliko značajnijih novosti, koje bi mogle izmijeniti način na koji komuniciramo s najpopularnijim gadgetom, bez obzira koje marke bio smartphone koji nosimo u džepu. Jer, već je viđeno ranije, ono što Apple uvede kao novost, drugi relativno brzo slijede.

Ovaj put to će vjerojatno biti mogućnost prepoznavanja lica (Face ID) koja će zamijeniti sad već standardni otisak prsta kojim se otključava ekran. Identifikacijom lica će se, u bližoj budućnosti, moći autorizirati i beskontaktna plaćanja. PIN-ovima, tokenima i sličnoj menažeriji očito su definitivno odbrojani dani. I ne, pokazivanje nečije fotografije ili modela lica – neće prevariti uređaj, bar tako tvrde u Appleu. Možda je, međutim, znakovito da prvo otključavanje uz Face ID na sinoćnjem predstavljanju – nije uspjelo isprve.

Od zanimljivijih novina, koje teško da su materijal za revolucionarnu promjenu, valja svakako izdvojiti mogućnost da se prema grimasama korisnika odmah kreiraju animirani emotikoni.

KARAKTERISTIKE

Ekran veličine 5.8 inča se prostire od ruba do ruba

Dvije stražnje kamere od 12 megapiksela

Prednja kamera od 7 s poboljšanom tehnologijom za snimanje selfija

3 GB radne memorije

Bežično punjenje

Početi model s 64 GB memorije

Po tehničkim specifikacijama je iPhone X jasni teškaš u svijetu današnjih pametnih telefona. Ekran veličine 5.8 inča se prostire od ruba do ruba, pa home tipka, dosad ključni dio sustava pametnog telefona – ne postoji. Umjesto nje, za dolazak na početni ekran, samo se prst povuče od dna prema vrhu. Ima dvije stražnje kamere od 12 megapiksela, prednju od 7 s poboljšanom tehnologijom za snimanje selfija, 3 GB radne memorije, bežično punjenje… Cijena – 999 dolara za početni model (64 GB memorije), a isporuka »desetke« će krenuti tek u studenom.

Osim najjačeg modela, »desetke«, predstavljeni su i »regularni« novi uređaji – iPhone 8 i iPhone 8+. Manji model ima ekran od 4,7, a veći od 5,5 inča, a koštat će od 699 i 799 dolara.

Krunski dragulj 

Predstavljanje novih uređaja, pogotovo krunskog dragulja iPhonea X, Appleu dolazi u ne pretjerano ugodnom tržišnom trenutku. Naime, po podacima firme Counterpoint research, Apple je po broju prodanih uređaja u lipnju i srpnju ove godine pao na treće mjesto. Prvi je (već neko vrijeme) Samsung, a na drugu poziciju je došao kineski Huawei. Američki gigant je na trećem mjestu bio posljednji put 2010. godine, dakle prije cijele jedne tehnološke ere. Ispred Applea, naime, tada su bili – Blackberry i Nokia.

Oni koji izrazito cijene najnoviju tehnologiju i/ili ih baš jako žulja tih šest-sedam tisuća kuna, nove Appleovi uređaji bi, koliko se zasad zna, mogli kupiti u Hrvatskoj krajem godine.

Revolucija je u – satu?

Od ostalih predstavljenih uređaja posebno zanimljivo izgleda novi Apple Watch, onaj treće generacije. Ovaj pametni sat ima prvi put mogućnost potpuno samostalnog uspostavljanja telefonskih razgovora, bez obzira na to gdje se nalazi mobitel i time doista može otvoriti pitanje hoće li pametni satovi u bližoj budućnosti početi potiskivati sada sveprisutne pametne telefone kao primarne komunikacijske uređaje. Pritom treba imati na umu i da Apple Watch 3 može primati i slati poruke, te se koristiti za navigaciju. I koštat će 400 dolara – skoro tri puta manje od najnovijeg iPhonea.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka