Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
WinDays 18

TEHNOLOŠKA DILEMA Ima li života bez "oblaka"?

TEHNOLOŠKA DILEMA Ima li života bez "oblaka"?
TEHNOLOŠKA DILEMA Ima li života bez "oblaka"?
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2018. u 9:54 2018-04-27T09:54:46+02:00

Mogla se čuti razmišljanja kako je danas cijeli Internet oblak, kako korisnici misle da je oblak zamjena za data centar  te  kako dugoročno više nitko neće imati svoj data centar

Windays18 Technology konferencija u Poreču donijela je niz  zanimljivih tehnoloških prezentacija te otkrila buduće tehnološke trendove. "Debugiranje programerskog uma"  bila je tema koju su prezentirali psihologinja Iva Gospodnetići softverski arhitekt i konzultant Luka Gospodnetić. Svatko iz svoje perspektive, dao je uvid u psihu programera i najčešće izazove s kojima se suočavaju kao i psihološke procese koji se nalaze u podlozi pogrešnih procjena, nesigurnosti i pretjerane samouvjerenosti.

Igor Pavleković otkrio je zašto se Microsoft smatra najsigurnijim pružateljem cloud usluga. Mjere sigurnosti u nekim slučajevima započinju zavojitom konfiguracijom ceste koja prilazi Microsoftovom dana centru, kako eventualno vozilo napadača ne bi moglo dostići veliku brzinu. Dio mjera u samom centru uključuje blindirane ograde, neprobojna stakla, biometrijske mjere poput skeniranja dlana i druge dodatne mjere. Pavleković je istaknuo kako Microsoft sam dizajnira i proizvodi servere koje koristi u više od stotinu svojih data centara te njima uslužuje korisnike u više od 140 država. Podaci su sigurni i kad se obnavlja infrastruktura u centrima, jer se hardver na kojem su bili podaci uništava na poseban način.

Migracija za uštede

Kako domaće tvrtke i organizacije koriste Microsoftovu cloud uslugu Office 365 pokazala je studija slučajeva u Podravci, Carinskoj upravi i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Krunoslav Večenaj prezentirao je Podravkinu migraciju u Office 365 za više od 3000 njihovih zaposlenika lociranih u više europskih država. Rekao je kako njihovi zaposlenici danas redovito koriste Exchange online za e-mailove, One drive za pristup datotekama, Teams za kolaboraciju, Power BI za izvještaje i Jamer – internu društvenu mrežu. Nenad Horvat iz Carinske uprave govorio je o njihovoj primjeni Officea 365, pri čemu je naglasak dao na korištenju Teamsa za kolaboraciju interno i s vanjskim partnerima i Teams aplikacije One note za razmjenu zapisnika sa sastanaka. Dario Dolčić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja rekao je kako je njihov motiv za prelazak na Office 365 bila zastarjela infrastruktura, a nakon pilot programa 2016. godine, 2017. godine migrirali su sve svoje korisnike u O365. Spomenuo je kako se migracija obavljala za vrijeme radnog vremena pa korisnici nisu ni primijetili da je do nje došlo, a prelaskom na licence, u ministarstvu su u prvoj godini ostvarili uštede od 30 posto. 

Umjetna inteligencija

Anela Husković govorila o Data Science modelima uz primjer analize sentimenta u objavama na Twitteru, odnosno korištenju umjetne inteligencije sa svrhom prepoznavanja vrste raspoloženja prikazanih u tim objavama, a Uroš Kastelic o GDPR-u i nestrukturiranim podacima. Pokazao je kako možemo ukrotiti nestrukturirane podatke koristeći Microsoftov Office 365 i njegov Security & Compliance centar. Naglasio je kako bi kompanije trebale započeti provoditi klasifikacijske politike, odnosno analizirati koji podaci imaju mali, srednji ili velik utjecaj na posao. Tomislav Tipurić iz Microsofta i Ilija Ranogajec iz Combisa demonstrirali su kako pomoću anonimizacije podataka različiti korisnici mogu vidjeti više ili manje podataka na razini baze, ovisno o povjerljivosti podataka, odnosno dozvolama korisnika. Ova opcija je vrlo važna u kontekstu GDPR-a i privatnosti podataka, s obzirom da svi koji pristupaju podacima nemaju identične ovlasti po pitanju količine podataka koju smiju vidjeti. Koristeći Azure Webapps i SQL bazu podataka kreirali su web aplikaciju koja je omogućavala različita prava pristupa informacijama ovisno o korisniku koji se prijavio. Za autentikaciju korisnika koristili su Azure AD. Ova mogućnost nije isprogramirana u kodu, već je sastavni dio Azure usluga koja na taj način značajno olakšava izradu takve aplikacije.

Iznenadio mladosti i znanjem

Šesnaestogodišnji Rastko Đorđević iznenadio je svojim znanjem i dobi u kojoj već ima iskustvo neuobičajeno i za starije od njega. On je održao predavanje o Beacon uređaju, tiskanoj elektroničkoj ploči s procesorom, baterijom i bluetooth radijem koja ima primjenu u marketingu, analitici, gamingu i drugim područjima. Podaci koje Beacon prikuplja šalju se na Azure Stream Analytics te potom obrađuju. Đorđević je objasnio primjenu Beacon uređaja na primjeru kupovine tenisica. Pri podizanju tenisica iz izloga detektira se promjena signala te na taj način sugerira da se kupac zanima za tu tenisicu. Zbog toga se odmah na ekranu može prikazati cijena i druge informacije o tom komadu obuće.

Moć tehnologije nema granica, odnosno na nama je da je koristimo kao alat kojim ćemo nove ideje oblikovati u stvarnost. Inovativnost ne znači prepoznati tuđu ideju i prilagoditi je svom okruženju, već hrabrost da promijenite paradigmu, pristup i način razmišljanja i izađete iz okvira.

"Oblaci" života

Na okruglom  stolom na temu "Ima li života bez oblaka?" mogla se čuti razmišljanja kako je danas cijeli Internet oblak, kako korisnici misle da je oblak zamjena za data centar te  kako dugoročno više nitko neće imati svoj data centar. Sudionici okruglog stola složni su u zaključku kako je oblak realnost, a ne budućnost, te da su njegove prednosti puno veće od potencijalnih opasnosti. Bernardin Katić naglasio je trend multi-cloud rješenja kojim je krajnjem korisniku omogućena neprekinutost usluge jer se aplikacija može istovremeno nalaziti na više cloud providera.  Tomislav Tipurić rekao je kako je danas hibridni oblak kao kombinacija oblaka i lokalnog servera idealna kombinacija. Vjeruje da je u dalekoj budućnosti oblak svakako zamjena za podatkovne centre te da u budućnosti nitko neće imati server kod kuće.

- Uvjeren sam da nema života bez clouda, to je najveća inovacija koja se dogodila u našoj branši u posljednjih deset godina – rekao je Tipurić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.