Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
15. studenoga 2019.
Kolica nove generacije

Španjolac razvio kolica s robotskom rukom koja će znatno olakšati život osobama s indvaliditetom

Izvor: AIDE, Universidad Miguel Hernandez
Izvor: AIDE, Universidad Miguel Hernandez
Autor:
Objavljeno: 3. travanj 2019. u 7:51 2019-04-03T07:51:21+02:00

Invalidska kolica nove generacije mogla bi imati robotske ruke pogonjene umjetnom inteligencijom kako bi se osobama s invaliditetom olakšalo obavljanje svakodnevnih zadataka ili kretanje po gradu.

Profesor Nicolás García-Aracil sa Sveučilišta Miguel Hernández (UMH) u Elcheu u Španjolskoj, razvio je automatizirana kolica s robotičkom rukom koja se koristi kod kuće, kao dio projekta nazvanog AIDE.

Ruka koristi umjetnu inteligenciju kako bi dobila relevantne informacije od korisnika, kao što je njihovo ponašanje, namjere i emocionalno stanje, te također analizira okolišno okruženje.

Sustav, koji se temelji na ruci pričvršćenom na robotizirana kolica, osmišljen je kako bi pomogao ljudima koji žive s različitim stupnjevima invaliditeta i imaju poteškoće sa svakodnevnim obvezama jela, pića i pranja.

Dok korisnik sjedi u invalidskim kolicima, oni nose robotiziranu ruku kako bi im pomogla uhvatiti predmete i približiti ih, ili kako je cijeli sustav povezan s kućnim automatizacijskim sustavom, mogu tražiti od invalidskih kolica da se kreću u određenom smjeru ili da ih odvezu u određenu sobu.

Njezini mehanički kotači napravljeni su za kretanje u uskim prostorima, idealni za kućnu uporabu, a sustav ima daljinsko upravljanje. Na primjer, uključivanje i isključivanje svjetala, korištenje televizora ili upućivanje i odgovaranje na telefonske pozive. Može čak predvidjeti potrebe osobe.

"Možemo uvježbati umjetno inteligentne algoritme da predvidimo što korisnik želi učiniti", rekao je prof. García-Aracil za Horizon.

Multimodalni sustav

Tehnologija nije jednostavna. Kao i robotska ruka pričvršćena za robotska kolica, stolica ima mali monitor i koristi različite senzore, uključujući dvije kamere za prepoznavanje okoline, upravljanje glasom, naočale koje prepoznaju objekte i senzore koji bilježe aktivnost mozga, pokrete očiju i signale iz mišića.

Ovisno o potrebama i teškoćama svake osobe, višestruki uređaji se koriste u skladu s tim. Na primjer, netko s teškim invaliditetom kao što je ozljeda vratne kralježnice, inače ne bi mogao koristiti glasovnu kontrolu, mogao bi kombinirati aktivnosti mozga i senzore za kretanje oka.

AIDE prototip uspješno je prošle godine testiran na 17 osoba s invaliditetom, uključujući stečenu ozljedu mozga (ABI), multiplu sklerozu (MS) i ozljedu kralježnične moždine (SCI) u Zakladi Cedar u Belfastu. Njegova uporaba također je pokazana u UMH u Elcheu.

˝Sada je potrebno još raditi kako bi sustav bio lakši za korištenje, jeftiniji i spremniji za tržište˝, kaže prof. García-Aracil.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.