Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Damir Sabol

Sjajan uspjeh hrvatskog startupa: Photomath ima 100 milijuna preuzimanja i investiciju od 6 milijuna

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 6. studeni 2018. u 22:49 2018-11-06T22:49:15+01:00

Photomath je jedna od najpopularnijih edukativnih aplikacija na svijetu, a cilj joj je pomoći korisnicima u rješavanju matematičkih zadatak

RIJEKA Čak 100 milijuna ljudi diljem svijeta skinulo je hrvatsku edukativnu aplikaciju Photomath. Hrvatski startup Microblink osnivača Damira Sabola dobio je i šest milijuna dolara svježih ulaganja.

Glavni investitor je američki venture capital fond Goodwater Capital, a u investiciji sudjeluje i Learn Capital, doznaje Netokracija.

Photomath je jedna od najpopularnijih edukativnih aplikacija na svijetu, a cilj joj je pomoći korisnicima u rješavanju matematičkih zadataka. Osim što korisnicima daje rezultat zadatka, Photomath objašnjava i proceduru pomoću koje se došlo do rezultata.

Iako je ova aplikacija tu prije svega kako bi pomogla učenicima i roditeljima, neki je smatraju samo još jednim sredstvom za prepisivanje.

20 milijuna zadataka dnevno

“Svjesni smo da se može koristiti za prepisivanje u nekim slučajevima, ali to je bio problem i kad su se pojavili kalkulatori – bili su smatrani sredstvom za varanje, što je iz sadašnje perspektive apsurdno. I sami korisnici često žele naučiti ili znati, ali ne znaju kako uopće početi”, pojašnjava Sabol u razgovoru za Netokraciju.

Aplikacija je sposobna rješavati čak 20 milijuna zadataka dnevno i objasniti postupak.

Foto Davor Kovačević

“Ljudima je lako zaboraviti onaj očaj ili osjećaj nemoći kad gledate matematički zadatak i nemate ni najmanju ideju u kojem smjeru krenuti kako biste ga uopće razumjeli, a onda riješili. Mi smo odlučili pomoći kako god treba da naš korisnik bolje razumije, o čemu se radi”, kaže Sabol.

Osnivač Photomatha objasnio je kako aplikacija funkcionira.

Ne može vječno biti besplatno

“Prvo se slika snimljenog zadatka treba pretvoriti u znakove, zatim iz znakova sustav treba shvatiti koja je to formula, te potom iz formule treba kreirati, ne samo korake rješavanja, nego i objašnjenja svih koraka da bi na kraju sve to mogli prikazati korisnicima kroz dobro korisničko sučelje na razumljiv način”, opisuje Sabol u razgovoru za Netokraciju.

Iako je aplikacija dosad bila potpuno besplatna, Sabol otkriva da će se neke značajke početi naplaćivati, a tu praksu uvest će do kraja godine.

“Naravno da ne možemo vječno imati potpuno besplatnu aplikaciju. Mislimo da je to što je osnovna aplikacija besplatna zapravo jako dobra stvar i želimo da su osnovne mogućnosti pristupačne u cijelom svijetu, ali istovremeno intenzivno radimo na tome da monetiziramo napredne mogućnosti koje će biti izuzetno korisne onima koji ih odluče platiti”, kaže Sabol.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.