Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Cenzura

Rusija želi staviti pod kontrolu internet: Spominje se i relokacija servera Facebooka

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2019. u 7:41 2019-02-13T07:41:41+01:00

Planira se privremeno uklanjanje ruskog interneta s globalne mreže zbog pokušaja vlade da poveća kontrolu nad informacijama. 

Ruska vlada još od 2011. godine pokušava pojačati kontrolu nad internetskim pristupom i informacijama. Tad je postojao veliki broj protesta protiv predsjednika Putina putem društvenih mreža. Bez pristupa državnoj televiziji vođa tamošnje opozicije, Alexei Navalny, uspio je doprijeti do više milijuna ljudi pomoću videa o korupciji visokih službenika. 

Ruske vlasti su brzo dale odgovor, uspostavljajući crnu listu zabranjenih web stranica i zahtjevom da se popularni blogeri registriraju. Mladi su se Rusi tako suočavali s kaznama i zatvorom zbog objavljivanja sadržaja kojim bi ismijali moskovski Kremlj ili Crkvu, prenosi Telegraph.

Ovih je dana grupa velikih privatnih i državnih telekomunikacija vođena suosnivačicom Kaspersky Laba, Natalyjom Kaspersky, odlučila isprobati test kojim bi isključila "Runet" od ostatka interneta. Događaj bi se trebao realizirati prije prvog travnja, što je rok za izmjene i dopune zakonodavstva o "suverenom internetu" koji će navodno omogućiti Rusiji da se zaštiti od strane agresije u digitalnoj sferi.

Pod time se misli na zabrinutost zakonodavaca da bi optužbe Rusije za hakiranje, koje stižu sa zapada, mogle dovesti do osvetničkih cyber-napada. Rusija stoga pokušava pronaći način na koji bi izolirala ruski internet na zapovijed. To bi zahtijevalo da operateri preusmjeravaju mrežni promet putem "točke preusmjeravanja", čime bi se zaustavio protok informacija stranim mrežama. 

Stručnjaci tvrde da bi razvijanje takvih mogućnosti moglo biti vrlo skupo i dovesti do velikih prekida u funkcioniranju interneta. Postoji i mogućnost cenzure, obzirom da će sustav biti promatran od strane državne agencije Roskomnadzor, koja je poznata po zabranama ekstremnih govora, ali i kritika moskovskog Kremlja. U prijevodu, agencija će moći filtrirati strani sadržaj koji joj ne odgovara. 

Prošlog se tjedna Google navodno složio primati liste Roskomnadzorovih zabranjenih stranica, te neke od njih blokirati. Do sada je blokirao tri četvrtine stranica koje su  u Rusiji zabranjene, doznaje Telegraph. Grupa za ljudska prava Agora prozvala je odluku "ozbiljnom prijetnjom internetskoj slobodi". Kabinet ministara i internetski savjetnik Vladimira Putina, podržali su prijedlog. Sam je predsjednik jednom prilikom prozvao internet "projektom CIA-e".

Prema natpisima iz Telegrapha, Moskva se kreće prema modelu koji je sličan "velikom vatrozidu" u Kini, gdje su pojedine ključne riječi blokirane, a korisnici se ne mogu prijaviti niti spojiti na stranice s crnih lista, na kojima je i Facebook. Pod ruskim zakonom koji traži da se podaci građana spremaju unutar države, Rusija pokušava preseliti servere giganta poput Facebooka i Twittera, u Rusiju, gdje će obavještajne službe imati pristup podacima. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze