Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 6
Sutra: 15° 15° 6
18. listopada 2019.
Uspjeh tima Odjela za fiziku

Riječki znanstvenici sudjelovali u izgradnji najsnažnijeg gama-teleskopa na svijetu

Foto Iván Jiménez (IAC)
Foto Iván Jiménez (IAC)
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2018. u 18:03 2018-11-02T18:03:43+01:00

Riječ je o teleskopu LST-1 u vrijednosti od 10 milijuna eura, smještenom na kanarskom otoku La Palmi

RIJEKA Predstavnica Hrvatske u Upravnom odboru međunarodne kolaboracije LST (Large Size Telescope) izv. prof.dr. Dijana Dominis Prester, koja pokriva međunarodni konzorcij CTA (Cherenkov Telescope Array) i njen tim znanstvenika s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, sudjelovali su u izgradnji najsnažnijeg gama-teleskopa na svijetu promjera 23 metra koji je pušten u pogon.

Riječ je o teleskopu LST-1 u vrijednosti od 10 milijuna eura, smještenom na kanarskom otoku La Palmi.

Dominis Prester i njen tim uključeni su u projekt MAGIC punih 10 godina, a projekt je poznat po trenutno najvećim gama-teleskopima na svijetu s promjerima zrcala od 17 metara.

Osim toga, članovi su međunarodnog konzorcija CTA, čiji je cilj dizajn i gradnja budućeg sjevernog i južnog gama-opservatorija, koji bi trebali biti još veći i moćniji od MAGIC-a, a uz 24-metarske LST teleskope, sastojat će se i od 12-metarskog MST i 4-metarskog LST teleskopa, čineći nizove.

Inicijativa za izgradnju najvećeg i najosjetljivijeg opservatorija za visokoenergijske gama-zrake pokrenuta je prije tri godine, a riječki su astrofizičari uključenjem u projekt dobili priliku za razvoj vrhunske svjetske eksperimentalne opreme i naprednog računarstva.

CTA djeluje kao opservatorij otvoren za širu astrofizičku zajednicu, a omogućuje dublji uvid u netermički, visokoenergijski svemir.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.