Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Idu na Europski sud pravde

Pomor pčela: Syngenta i Bayer osporavaju EU zabranu pesticida

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2013. u 17:01 2013-08-27T17:01:41+02:00

Švicarski poljoprivredno-kemijski div Syngenta i njemačka kemijska grupa Bayer objavili su u utorak da će pokrenuti pravni postupak protiv Europske komisije zbog privremene zabrane korištenja insekticida kojeg u Bruxellesu krive za pomor pčela

ŽENEVA – Švicarski poljoprivredno-kemijski div Syngenta i njemačka kemijska grupa Bayer objavili su u utorak da će pokrenuti pravni postupak protiv Europske komisije zbog privremene zabrane korištenja insekticida kojeg u Bruxellesu krive za pomor pčela.

Dvije kompanije odvojeno su najavile osporavanje zabrane a postupak će pokrenuti pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu.
»Bilo bi nam draže da ne moramo pokretati pravni postupak ali nemamo izbora, s obzirom na naše čvrsto uvjerenje da je Komisija pogrešno povezala tiametoksam s pogoršanjem zdravlja pčela«, kazao je u priopćenju glavni poslovni direktor Syngente John Atkin.

U susjednoj Njemačkoj glasnogovornik Bayera rekao je da je poljoprivredno-kemijski odjel Bayer CropScience sredinom mjeseca podnio žalbu na europsku zabranu i da traže razjašnjenje zbog budućih ulaganja.

Europska komisija privremeno je u svibnju zabranila korištenje Syngentina tiametoksama, koji se prodaje i pod imenom Cruiser. Proizvod se koristi za zaštitu sjemenja i nanosi se na tlo ili se raspršuje po pčelama atraktivnim biljkama i žitaricama.

Bruxelles je paralelno zabranio i dva Bayerova pesticida a prošlog je mjeseca proširio zabranu i na četvrti pesticid koji proizvodi njemački BASF.
Syngenta i druge kompanije tvrde da njihovi proizvodi nisu uzrok vrlo naglog smanjenja populacije pčela.

Populacija pčela u Europi i SAD-u smanjila se proteklih nekoliko godina zbog tajanstvene pošasti nazvane kolaps pčelinjih kolonija (CCD). Prema nekim izvještajima, zbog te se bolesti broj košnica u SAD-u smanjio više od 40 posto.

Odluku Komisije poduprlo je 15 zemalja Europske unije, uključujući Francusku i Njemačku, dok je osam njih, među kojima Velika Britanija, Italija i Mađarska, glasovalo protiv tog poteza. Četiri zemlje bile su suzdržane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.