Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 1
Sutra: 18° 19° 12
21. svibnja 2018.
Probni let

video Poletio "Phantom Ray" - Boeingov bespilotni mlažnjak

Foto: Boeing
Foto: Boeing
Autor:
Objavljeno: 5. svibanj 2011. u 14:54 2011-05-05T14:54:00+02:00

Boeing predviđa da će zrakoplov podržavati vojne borbene misije, ispunjavajući obavještajne, izvidničke i nadzorne namjene, te da će se rabiti protiv »zračne obrane neprijatelja« i za autonomnu popunu gorivom

Bespilotna letjelica na mlazni pogon, veličine lovačkog zrakoplova, namijenjena prikupljanju  obavještajnih podataka i obavljanju vojnog nadzora, završila je prvi probni let, objavila je u četvrtak američka zrakoplovna tvrtka Boeing.

Letjelica »Phantom Ray« (Fantomska raža) poletjela je iz NASA-inog Istraživačkog zrakoplovnog centra Dryden u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji 27. travnja i letjela je 17 minuta dostižući visinu od 2286 metara, i brzinu od preko 322 km/h, navodi Boeing na svojoj internetskoj stranici.

Craig Brown, voditelj Boeingova programa Phantom Ray, rekao je u priopćenju da su: »autonomne, bespilotne letjelice veličine lovca danas stvarnost«, te da ga zanima koliko će visoko »letvica« biti podignuta za zračne sustave bez posade (UAS).

Zrakoplov s delta krilima, ima raspon krila od 15,2 metara, a duljina mu je 10,9 metara.

Dizajniran je za dosezanje brzine do 965 km/h i visine od oko 12.000 metara. Travanjski let pokazao je »osnovne letne osobine« zrakoplova i otvorio put za dodatne probne testove idućih tjedana, navodi Boeing.

Projekt Phantom Ray pokrenut je 2008. godine, a letjelica je predstavljena javnosti na svečanosti u St. Louisu, u državi Missouri, u svibnju prošle godine.

Boeing predviđa da će zrakoplov podržavati vojne borbene misije, ispunjavajući obavještajne, izvidničke i nadzorne namjene, te da će se rabiti protiv »zračne obrane neprijatelja« i za autonomnu popunu gorivom.

»To je početak pružanja našim kupcima probne platforme za razvoj buduće tehnologije bespilotnih sustava (UAS), te dokaz sposobnosti djelatnika Boeinga«, naveo je u priopćenju Darryl Davis, predsjednik Boeingova odjela za prototipove Phantom Works.

Fantom Ray jedan od nekoliko bespilotnih prototipova koje razvija Boeing, uključujući Fantom Eye, letjelicu za duge letove pogonjenu vodikom i A160T Hummingbird, helikopter za let na velikim visinama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka