Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
9. prosinca 2019.
Stadioni budućnosti

PAMETNI STADIONI Možemo li ih uskoro očekivati i u Hrvatskoj?

Novi stadion Tottenhama
Novi stadion Tottenhama
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2019. u 10:50 2019-04-29T10:50:16+02:00

Moderni stadioni  koji se danas grade kao i većina stvari novijeg datuma imaju oznaku - »pametni«

Priča o novom stadionu na Kantridi, vezana je i za nove tehnologije. Moderni stadioni koji se danas grade kao i većina stvari novijeg datuma imaju oznaku - »pametni«. Pametni stadioni rade velike iskorake u profitabilnosti, iskustvu i sigurnosti navijača. Nadamo se kako će nedavno najavljena izgradnja novih stadiona u Hrvatskoj također pratiti «pametne» trendove.

Nedavno je premierligaški klub Tottenham Hotspur službeno otvorio dugoočekivani novi stadion, jednu od tehnološki najnaprednijih pozornica za gledanje sportskih, ali i ostalih priredbi na svijetu.

On postavila temelje za buduće projekte izgradnje objekata javnog okupljanja. S vlastitom mini-pivovarom, restoranom razine Michelinove zvjezdice, grijanim sjedalima s ugrađenim USB priključcima, tunelom i krovom sa staklenom stijenkom koji omogućuje «hodanje po nebu». Na takvim »pametnim« stadionima neki navijačima možda će zaboraviti da su na nogometnoj utakmici.

No, osim navedenog luksuza, novi dom engleskog premierligaša najviše je prepoznat po brizi o održivosti. U suradnji s kompanijom Schneider Electric na Tottenhamovom stadionu primijenjen je najnoviji sustav vrhunske energetske učinkovitosti. Jedna od primarnih značajki tog sustava je preventivno djelovanje, koje omogućava automatiziranu optimizaciju rasvjete i temperature u ciklusima od 5 minuta.

Radi se o sustavu hardvera (IoT baziranog) i softvera koji su povezani na jedinstvenu platformu, tzv. EcoStruxure, te uz pomoć aplikacija i prikupljene analitike pomažu u nadzoru ovih ambijentalnih parametara. Važnost o brizi za održivost je postao trend ne samo u zgradarstvu ili komercijalnim objektima već i kod izgradnje novih stadiona, kojeg su primijenili i stadioni nedavno održanog Svjetskog prvenstva u Rusiji. Njihovu je izgradnju, uz preduvjet dobivanja «zelenih certifikata», FIFA uvrstila kao ključne u nastojanjima da se ostvari uspješno prvenstvo.

Od Poljuda - ništa

- Novi stadioni su trenutno u fokusu brojnih klubova i reprezentacija te će navijači diljem svijeta uskoro osjetiti sve prednosti najmodernijih rješenja koje nude tzv. stadioni budućnosti.

Izgradnja u skladu sa zelenim standardima znači da ćemo imati energetski učinkovite, sigurne i udobne sportske arene, koje će istovremeno povećati svijesti o održivosti koja nam postavlja nove, više standarde, kaže Ivan Paić, generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Nakon izgradnje splitskog Poljuda 1979. u Hrvatskoj nije bilo značajnih investicija u nogometnu infrastrukturu. No, nadolazeće razdoblje moglo bi donijeti i nekoliko važnih prekretnica. Naime, sve se više govori o izgradnji novih stadiona u Hrvatskoj, ne samo na Kantridi nego i u Zagrebu, Velikoj Gorici i Osijeku.

Sigurnost posjetitelja

S današnjim razvojem tehnologije koja navijačima izvan tribina omogućuje povećanu udobnost, klubovi i reprezentacije primorani su pronaći rješenja kako te navijače privući natrag na stadione. Gledatelji traže razlog napuštanja ugode vlastitog kauča, dok investitori očekuju veći i brži povrat uloženih sredstava. Pametni i održivi stadioni su odgovor za oba dvije strane. 

ottenham0stadium

- Pametni stadioni su interesantni jer navijačima omogućuju personalizirano iskustvo, na primjer informacije o najboljim linijama kretanja kroz stadion i parkiralište, popunjenosti, posebnim ponudama i puno više. S druge strane, osoblje stadiona u stvarnom vremenu dobiva informacije o tome što se događa u prostoru, čime se uvelike povećava učinkovitost i sigurnost posjetitelja, ističe Ivan Paić.

Inovativni sportski objekti

Pomalo iznenađujuće, sportski objekti su u svijetu postali pionir u promicanju inovativnih rješenja i održivosti. Smanjenjem emisije ugljičnog dioksida, stadioni stvaraju svoju zelenu ostavštinu i na kraju krajeva preuzimaju vodeću ulogu u inovativnim rješenjima. Istovremeno, u tom razvoju i međusobnoj utrci za najmodernija rješenja profitiraju upravo navijači, koje napredna tehnološka rješenja vraćaju na tribine i povećavaju njihovo zadovoljstvo.

IoT tehnologije

«Stadionske promjene« ostvaruju se pomoću IoT tehnologije (internet stvari) koja omogućava umrežavanje senzora s postojećim sustavom.

- Kako bi stadion zaista postao »pametan«, važno je učinkovito regulirati potrebe stadiona za električnom energijom i imati nadzor nad tim procesom. Tehnološki razvoj nam je omogućio da nadzor cjelokupnog sustava stadiona možemo vršiti daljinskim upravljanjem.

Ako govorimo o semaforu, jednostavnom online naredbom možemo ih sve uključiti ili isključiti. Slično je i s rasvjetom, gdje pomoću senzora i detektora radimo automatsku prilagodbu uključivanja i isključivanja svjetala. Isto tako, raspored uključivanja rasvjete može biti drugačiji kroz cijeli kompleks, što pomaže kod uštede energije, objašnjava Ivan Paić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.