Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
5. prosinca 2019.
'Pokupili' podatke

Novi skandal Facebooka: Baza s 419 milijuna telefonskih brojeva korisnika bila dostupna svima

Foto arhiva
Foto arhiva
Autor:
Objavljeno: 5. rujan 2019. u 17:49 2019-09-05T17:49:37+02:00

Svaki od stotina milijuna zapisa uključivao je podatke o korisnicima kao što su ime, jedinstveni korisnički ID, zemlja i grad iz kojih dolazi, datum rođenja, spol, te možda i najvažnije – telefonski broj povezan s Facebook računom

Facebook se našao u novom skandalu vezanom uz sigurnost i privatnost podataka: došlo je do curenja podataka koji bi trebali biti zaštićeni, no umjesto toga pohranjeni su u običnom tekstu i tako dostupni svima. 

Istraživač Sanyam Jain iz neprofitne sigurnosne organizacije GDI Foundation pronašao je na Internetu bazu podataka koja uključuje oko 419 milijuna zapisa o korisnicima Facebooka, prenosi Bug.

Ova baza nije bila kriptirana niti zaštićena lozinkom. Svaki od stotina milijuna zapisa uključivao je podatke o korisnicima kao što su ime, jedinstveni korisnički ID, zemlja i grad iz kojih dolazi, datum rođenja, spol, te možda i najvažnije – telefonski broj povezan s Facebook računom.

TechCrunch je prvi dobio ovu bazu na uvid. Njihovo je istraživanje pokazalo da su ppronađeni brojevi telefona aktivni i ažurni, a istraživači su u bazi uspjeli pronaći i brojeve telefona nekolicine slavnih osoba.

Podaci u ovoj bazi "pokupljeni" su s Facebooka prije nego je ova društvena mreža ukinula pristup brojevima telefona svojih korisnika, što se dogodilo prije nešto više od godine dana, a bilo je potaknuto zabrinutošću za sigurnost privatnih podataka.

Iz kompanije su poručili kako je riječ o starim podacima, te da je baza podataka uklonjena s Interneta i nema dokaza da je iskorištena u bilo kakve nepoćudne svrhe. Pitanje tko je, kada i kako prikupio sve ove podatke, za sada ostaje neodgovoreno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.