Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Internet u Rusiji

Na snagu stupio kontroverzni ruski zakon: Vlada dobila ovlasti potpune kontrole interneta

FOTO/Pixnio
FOTO/Pixnio
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2019. u 7:28 2019-11-04T07:28:34+01:00

Službeni stav vlade oko ovog zakona jest da je isti usvojen zbog prevencije cyber napada .

Prvog studenog je na snagu stupio kontroverzni ruski zakon kojeg je Vladimir Putin potpisao još u svibnju. Zakon direktno pogađa internet, a BBC prenosi da isti vladi daje moć blokiranja pristupa sadržaju u slučaju "nužde", pri čemu nije bitno stiže li sadržaj iz Rusije ili iz neke druge države. Da odluče je li riječ o "nuždi" ili nije, odlučuje naravno vlada.

Službeni stav vlade oko ovog zakona jest da je isti usvojen zbog prevencije cyber napada te dopuštanja Rusiji da internet drži funkcionalnim, u slučaju da Zapad "odreže" državu s interneta. Paket opreme vezane uz inspekciju koje provideri moraju imati po novom zakonu, može pratiti i kontrolirati promet te filtrirati sadržaj.

Prema pisanju Human Rights Watch-a, oprema će dozvoliti Roskomnadzoru (glavnom telekomunikacijskom operateru) da blokira pristup sadržaju za kojeg vlada odluči da predstavlja prijetnju. Pored toga, oprema vladi daje zakonske temelje za masovni nadzor. 

Rachel Denber (HWR) u izjavi kaže: "Sada vlada može direktno cenzurirati sadržaj ili čak pretvoriti ruski internet u zatvoreni sustav, bez da javnosti kaže što radi ili zašto to radi. Ovo ugrožava pravo ljudi u Rusiji na slobodu govora i pravo na slobodu pristupa informacijama na mreži", prenosi MSN.

 David Belson (stariji izvršni direktor u kompaniji Internet Society) kaže da postoji "na stotine mreža u Rusiji za razmjenu prometa" te da je "izazovno, ako ne i nemoguće, kompletno izolirati ruski internet".

Vjeruje i da neće biti lako natjerati sve pružatelje internetskih usluga da instaliraju programe za praćenje, kao niti što neće biti jednostavno osigurati da baš svi filtriraju sadržaj. Zbog tih poteškoća, kaže da je nejasno kako će zakon promijeniti način na koji Rusi koriste internet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.