Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Daleko iznad prosjeka EU

Na internetu vijesti i novine čita čak 85 posto Hrvata

Foto Marko GRACIN
Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 19. prosinac 2012. u 14:47 2012-12-19T14:47:00+01:00

Svoju dnevnu dozu informacija s weba dobija tek 61 posto Europljana

ZAGREB Građani Hrvatske s internetskim pristupom prava su avangarda za svoje (uskoro) sugrađane u Europskoj uniji kad se govori o čitanju on-line vijesti i novina. Naime, kako pokazuju podaci Eurostata iz istraživanja za posljednja tri mjeseca, 61 posto korisnika Interneta je u 27 zemalja Unije koristilo web za čitanje vijesti i novina. U isto vrijeme i za iste svrhe, Internetom se služilo čak 85 posto građana Hrvatske.

Po on-line informiranju, dakle, Hrvatska je u samom europskom vrhu, tek malo ispod balitičkih zemalja (najviše Litva sa 92 posto) i Mađarske, a daleko, daleko iznad posljednje plasirane Francuske, zemlje s izrazitom tradicijom tiskanih medija (38 posto). Kod svih ostalih promatranih kategorija: internet bankarstva, objavljivanja na društvenim mrežama, informiranja o putovanjima i smještaju, te kreiranja web-stranica ili bloga, Hrvati web koriste ili manje ili na razini europskog prosjeka.

Nažalost, Hrvatska je ispod europskih standarda po brojki inetrnetskih priključaka i širokopojasnog interneta. Dok u EU 76 posto kućanstava ima pristup internetu, a 72 posto su širokopojasni priključci, u Hrvatskoj je on-line 66 posto kućanstva, a 60 posto ima širokopojasni priključak. Najumreženija zemlja EU je Nizozemska (94 posto, Island koji je izvan EU ima 95 posto priključaka), dok je širokopojasni internet najrasprostranjeniji u Švedskoj (87 posto, Island 91 posto).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.