Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
26. siječnja 2020.
Uoči digitalnog summita

Ministri četiri najveća gospodarstva eurozone traže oporezivanje internetskih divova

Ministri četiri najveća gospodarstva eurozone traže oporezivanje internetskih divova
Ministri četiri najveća gospodarstva eurozone traže oporezivanje internetskih divova
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2017. u 7:57 2017-09-12T07:57:39+02:00

Četiri najveća gospodarstva eurozone traže da se internetski divovi oporezuju temeljem prihoda koje ostvaruju, a ne dobiti, u nastojanju da ih spriječe da se okoriste niskim stopama poreza u nekim zemljama članicama, objavio je europski portal euobserver.

U zajedničkom pismu estonskom predsjedništvu i Europskoj komisiji (EK), ministri financija Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske traže od EK da uvede kompenzacijski porez na prihode kako bi internetske kompanije mogle plaćati poreze tamo gdje prihode ostvaruju, a ne u zemlji gdje su registrirane.

Trenutno, kompanijama poput Googla, Applea, Facebooka i Amazona, tzv. Gafa, dopušteno je plaćati minimalna poreze u Europi zahvaljujući podružnicama u zemljama članicama s niskim stopama poreza, poput Irske.

O dobiti izvještavaju tamo gdje im je podružnica, pa i kad svoje prihode ostvaruju u drugim zemljama, piše internetski portal.

U srpnju je francuski sud donio odluku prema kojoj Google, sada u sastavu krovne kompanije Alphabeta, nije dužan platiti više od milijarde eura neplaćenog poreza na prihode ostvarene putem svoje usluge AdWords, zato što nema stalnu poslovnu jedinicu (permanent establishment) u Francuskoj, a poslovanjem u toj zemlji upravljaju iz Irske.

»Ne bismo trebali prihvaćati da kompanije posluju u Europi, a uplaćaju minimalne iznose poreza u naše državne blagajne«, napisali su ministri u pismu.

Ustraju na tome da se radi o pitanju ekonomske efikasnosti, kao i pravde i suvereniteta.

Francuski ministar Bruno Le Maire, njemački Wolfgang Schaeuble, talijanski Pier-Carlo Padoan i španjolski Luis de Guindos predstavit će svoj prijedlog na neformalnom sastanku ministara financija u Tallinu od 15.-16. rujna.

Takvu ideju počeo je preko ljeta zagovarati Le Maire, s tim da Njemačka nije bila sklona prikloniti se toj ideji. Schaeuble se kasnije ipak pridružio francuskom kolegi, a potom su to učinili i ministri Padoan i de Guindos.

Pismo četvorice ministara nadovezuje se na estonski prošlotjedni prijedlog da se internetske kompanije oporezuju tamo gdje ostvaruju profite, a ne gdje su registrirane.
Prijedlog prednost daje njihovu digitalnom prisustvu, a ne fizičkom prisustvu u zemljama.

Rasprave o tome pokrenule su se uoči digitalnog summita u Tallinu 29. rujna na kojem će čelnici zemalja EU-a raspravljati o tome kako digitalni sektor može dugoročno podupirati gospodarstvo EU-a.

Na samitu će također biti riječi o pitanjima poput inovacija, sigurnosti na internetu, e-upravljanju i oporezivanju, piše neovisni internetski portal euobserver.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu