Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
22. siječnja 2020.
Prvi domaći skup o Amazon web servisima

Konferencija AWS Adria okupila više od 300 sudionika iz Hrvatske i inozemstva

Konferenciji su prisustvovali IT stručnjaci iz regije, menadžeri, studenati te novinari iz zemlje i svijeta
Konferenciji su prisustvovali IT stručnjaci iz regije, menadžeri, studenati te novinari iz zemlje i svijeta
Autor:
Objavljeno: 6. studeni 2017. u 15:42 2017-11-06T15:42:00+01:00

Kroz niz kvalitetnih predavanja domaćih i stranih stručnjaka informirala se opća, poslovna i informatička javnost o važnosti AWS cloud tehnologije za uspješnost tvrtki

RIJEKA - Predavanjem o nedavno predstavljenoj usluzi za poslovnu inteligenciju “QuickSight” održanom u Centru Zamet u Rijeci, u subotu 28. listopada 2017., završila je prva međunarodna stručna konferencija “AWS Adria” održana u Hrvatskoj, a posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima pod pokroviteljstvom Amazon Web Services. Konferencija je u dva dana održavanja privukla preko 300 sudionika, od uglednih IT stručnjaka iz regije do menadžera, studenata te novinara iz zemlje i svijeta.

Konferencija je održana, u petak 27. i subotu 28. listopada, u suorganizaciji partnerskih tvrtki Coadria i Hexis iz Rijeke te zagrebačke tvrtke NVTEH kao i samog Amazon Web Services (AWS). Kao službeni AWS partneri, hrvatske su tvrtke imale mogućnost predstaviti najnovija dostignuća u području cloud computinga te se povezati s ostatkom cloud zajednice u regiji. Posebna je pozornost posvećena mnogobrojnim primjerima iz svakodnevne prakse u poslovanju AWS partnera. Sudionici konferencije upoznati su s novostima na području AWS-a, prednostima i uštedama korištenja tehnologija u cloudu, ali i upozoreni na važnost najbolje poslovne prakse kako bi se eliminirali mogući rizici te ponudila inovativna, individualizirana rješenja za svakog pojedinog korisnika. Sudionici konferencije mogli su također dobiti informacije i od samog AWS-a budući da je predstavnik AWS-a, gospodin Yiannis Nasios (AWS Territory Manager - CEE / South), bio dostupan svim sudionicima oba dana konferencije.

Prvi dan konferencije bio je posvećen za upoznavanje s nizom usluga koje AWS nudi svojim korisnicima, prvenstveno namijenjen za male i srednje poduzetnike koji su relativno novi u svijetu cloud računarstva. Nakon uvodnog predavanja gdje nas je doc.dr.sc. Ivo Ugrina upoznao s osnovnim modulima, plenarno predavanje održao je Nick Larsen prezentirajući uspješne primjere monetizacije podataka koristeći AWS usluge. Nakon ova dva predavanja sudionici su bili upoznati s najvažnijim građevnim blokovima cloud
računarstva na AWS-u te primjerima isporučenih rješenja, efektivno dobivši odgovore na pitanja “čime?” i “zašto?”. Preostalo je još samo odgovoriti na “kako?” u ostatku konferencije, čemu su bila posvećena preostala predavanja, pa smo tako mogli čuti primjere o velikim migracijama na AWS (Luka Kladarić), serverless računarstvu (Vjeran Tuhtan), automatizaciji obrade el. poruka i obavijesti (Domagoj Radovčić), optimizaciji potrošnje u oblaku (Ivo Ugrina), korištenju specijaliziranih usluga poput AWS Lambda (Matko Abramović) te analitici podataka s automatskim podešavanjem serverskih ograničenja (Edi Grbac, Damjan Subotić).

Subota je bila posvećena malo naprednijim temama te orijentirana na već donekle iskusne korisnike AWS platforme. Dan je započeo panelom o rješenjima u oblaku naspram rješenja na vlastitoj infrastrukturi (engl. on-premises) gdje smo mogli primijetiti da se većina sudionika slaže da odluka o prihvatljivom rješenju izrazito ovisi o poslovnim potrebama klijenata te da se kao glavni motivator nameće pitanje troška prelaska na cloud ili ostanka na vlastitoj infrastrukturi. Ostala zanimljiva pitanja i teme na panelu bili su vezani uz sigurnost poslovanja u cloudu, izazovima s regulatornim tijelima i propisima te podučavanju vlastitih zaposlenika o novim tehnologijama. Informacije o određenim temama dotaknutima u panel diskusiji dodatno su proširene kroz preostala predavanja o sigurnosti podataka te najboljim praksama pri čuvanju podataka na AWS-u (Neven Vučinić) te obradi podataka računalnim učenjem i umjetnom inteligencijom (Vjekoslav Giacometti). Popodnevni program bio je posvećen rješenjima u području obrade velikih skupova podataka (Nikola Kostrenčić) te uvidima koje možemo dobiti kod velikih skupova podataka koristeći metode grafičkog prikaza (Ivan Ivakić).

“AWS Adria” konferencija omogućila je, kroz niz kvalitetnih predavanja domaćih i stranih stručnjaka, informiranje opće, poslovne i informatičke javnosti o važnosti AWS cloud tehnologije za uspješnost tvrtki te kako se korištenje tzv. oblačnih servisa može pozitivno odraziti na efikasnost poslovanja poduzeća. Budući da je konferencija među sudionicima dobila pozitivan odjek vjerujemo da ćemo i sljedeće godine imati mogućnost sudjelovati u novoj inačici konferencije te da će svi zainteresirani pojedinci i tvrtke, koje ove godine nisu mogli sudjelovati, sljedeći godine biti dio auditorija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.