Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Tik tak, tik tak

Kako na najbolji način iskoristiti svoje vrijeme, isprobajte metodu Tonyja Hailea

Vrijeme leti i zimi i ljeti
Vrijeme leti i zimi i ljeti
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2016. u 6:44 2016-05-11T06:44:00+02:00

Ako se organizirate bit ćete zaprepašteni što ste postigli samo prvi dan od početka korištenja ove metode 

Ako je nešto resurs onda je to svakako vrijeme. Morate cijeniti svoje vrijeme. Dok neki radije ne bi razmišljali o vlastitoj smrtnosti, Tony Haile radi na projektu o pametnom iskorištavanju vremena. On smatra da je pogrešno razmišljati da je vrijeme beskonačna roba i da ima malu vrijednost. To je kao što ne razmišljamo o zraku, već samo onda kada se borimo za život ili kada u sušnim razdobljima znamo cijeniti kišu.

Tony Haile izračuno je da je životni vijek muškarca u SAD-u 76 godina i stavio je tajmer koji mu odbrojava vrijeme do 76. rođendana. Gledajući sekunde i minute zapitao se koliko sam koristi svoje vrijeme. Postavio si je pitanje želi li provesti dragocjene minute igrajući beskorisnu igru 100. put ili besciljno pregledavati internet. On smatra da to vrijeme treba provesti korisno u razgovoru ili neko novo učenje, te pokušati stvoriti korisnu promjenu u svijetu. Smatra da se treba usredotočiti na ono što je bitno. Njemu je taj koncept odbrojavanje vremena, najveći pokretač produktivnosti.

Savjetuje da treba odabrati zadatak, usredotočiti se na njega isključivo na 25 minuta, a zatim  uzeti pet minuta pauze. To treba ponavljati. Kada želite provjeriti Facebook ili kada čitate  e-mail poruke, uzmite za to određeno vrijeme, tako da se kasnije možete usredotočiti na neki koristan posao.

Ako se organizirate, bit ćete zaprepašteni što ste postigli samo prvi dan od početka korištenja ove metode.

Malcolm Gladwell popularizirao je ideju da je potrebno 10.000 sati za postati stručnjak u nečemu. Međutim, to nije jednostavno -  10.000 sati ne znači uvijek uspjeh. Postoje mnogi menadžeri koji su proveli više od 10.000 sati upravljanja, a ipak ne pokazuju nikakav napredak. Gladwell kaže da se to odnosi na 10.000 sati provedenih u praksi i  da posao treba raditi predano. 

Najbolji način za početak primjene ove metode je jednostavno provesti neko vrijeme na kraju dana pišući pregled vlastite uspješnosti tog dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.