Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Bolji doživljaj

Izumljene dosad najtanje VR rukavice za "dodirivanje" virtualne stvarnosti. Uskoro stiže i odijelo

YouTube screenshot
YouTube screenshot
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2018. u 14:24 2018-10-18T14:24:50+02:00

Rukavica je sposobna generirati do 40 njutna snage držanja na svakom prstu sa samo 200 volti i nekoliko milivata snage. Uz to ima potencijal za rad uz vrlo malenu bateriju čime, a s tek 2 mm debljine materijala, omogućuje neočekivano visok nivo preciznosti i slobode pokreta.

Inženjeri i programeri diljem svijeta intenzivno rade na stvaranju tehnologije koja će korisniku omogućiti realističan osjećaj dodirivanje virtualnih objekata i rukovanje njima, s ciljem da stvori senzaciju dodirivanja predmeta kakvu imamo u stvarnom svijetu.

Još jedan velik korak u području razvoja VR-a i njegove recepcije napravili su znanstvenici s Federalnog tehnološkog instituta u Lausannei i Zurichu razvivši novu rukavicu za rukovanje s VR predmetima koja nije samo gotovo neprimjetno lagana i tanka na koži - teži manje od 8 grama po prstu - već osigurava i ekstremno realističnu povratnu informaciju.

Rukavica je sposobna generirati do 40 njutna snage držanja na svakom prstu sa samo 200 volti i nekoliko milivata snage. Uz to ima potencijal za rad uz vrlo malenu bateriju čime, a s tek 2 mm debljine materijala, omogućuje neočekivano visok nivo preciznosti i slobode pokreta.

- Željeli smo razviti lagan uređaj koji - za razliku od postojećih VR rukavica - ne zahtijeva glomazan egzoskelet, pumpe ili vrlo debele kablove, objašnjava za stranicu Federalnog tehnološkog instituta u Lausannei Herbert Shea, voditelj laboratorija za meke prijenosnike pri institutu.

Rukavica nazvana DetrES napravljena je od najlona s tankim elastičnim metalnim trakama koje se nalaze iznad prstiju. Trake su odvojene tankim izolatorom. Kada prsti korisnika dođu u kontakt s virtualnim objektom, regulator primjenjuje razliku napona između metalnih traka zbog čega se one drže zajedno elektrostatskom privlačenjem - to stvara silu kočenja koja blokira pokret prsta ili palca. Jednom kada se napon ukloni, metalne trake klize glatko i korisnik ponovno može micati svojim prstima slobodno.

Trenutno se rukavica pokreće uz pomoć vrlo tankih električnih kablova, no zahvaljujući niskom naponu i potrebnoj struji, vrlo mala baterija može eventualno biti korištena kao zamjena.

- Niska potreba sustava za strujom proizlazi iz činjenice da rukavica ne stvara pokret, već ga blokira, objašnjava Shea.

Nakon rukavica čije je testiranje pokazalo izvrsne rezultate, slijedi razvoj uređaja koji se može primijeniti i na druge dijelove tijela kako bi se u konačnici dizajniralo cijelo VR odijelo.

- Gejmeri su trenutno najveće tržište, no postoji još mnogo potencijalnih korisnika, posebnice u zdravstvu, primjerice, za treniranje kirurga. Ova se tehnologija također može povezati i s AR-om, odnosno, proširenom stvarnošću, kaže Shea.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.