Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Automatsko blokiranje

HIBRIDNI RAT NA 'FEJSU' Desničari uz pomoć jednostavne diverzije srušili brojne ljevičarske stranice

HIBRIDNI RAT NA 'FEJSU' Desničari uz pomoć jednostavne diverzije srušili brojne ljevičarske stranice
HIBRIDNI RAT NA 'FEJSU' Desničari uz pomoć jednostavne diverzije srušili brojne ljevičarske stranice
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2017. u 16:31 2017-12-04T16:31:00+01:00

Diverzije su rezultat strogih Facebookovih pravila po kojima će neka stranica biti praktički automatizmom blokirana, ukoliko u kratkom vremenu s većeg broja profila bude prijavljeno da se na njoj nalazi neprimjereni sadržaj

Ukoliko "hibridni rat", koji je kao pojam na ovim prostorima u posljednje vrijeme vrijedno popularizirala vlada Andreja Plenković, doista postoji, on se trenutno najintenzivnije vodi na - Facebooku. 

Na ovoj društvenoj mreži u proteklih je nekoliko dana ugašen niz stranica lijevih medija - od Antifašističkog vjesnika, sve do neprofitnog portala Lupiga. Diverzije su rezultat strogih Facebookovih pravila po kojima će neka stranica biti praktički automatizmom blokirana, ukoliko u kratkom vremenu s većeg broja profila bude prijavljeno da se na njoj nalazi neprimjereni sadržaj.

Sinkroniziranu akciju rušenja stranica lijevih medija pokrenula je organizacija poznata pod imenom Urbana desnica i to vjerojatno kao osvetu za prethodno blokiranje stranica Željke Markić, Velimira Bujanca, HRAST-a i još nekoliko drugih, na kojima su ovih dana veličani pravomoćno osuđeni ratni zločinci. Prvo je srušena stranica Antifa Šibenik, potom Antifa Zagreb, a kasnije i još neke druge stranice s antifašističkim predznakom.

Portal Antifašistički vjesnik objavio je sadržaj i screenshot jedne od poruka, kojima se animiralo na napade.

"Večeras od 20:00 ide tajni masovni napad na stranicu Antifa Zagreb, masovno prijavljivanje. Javite kome god možete, ali neka ostane u tajnosti sve do 20:00, a onda masovne prijave na tu stranicu. Osim same stranice, treba prijaviti i svaku objavu i sliku koju su stavili, tako će uspjeh biti siguran kao i sa stranicom Antifa Šibenik. Ovo je molba za akciju koja je došla od Urbane Desnice iz Splita. Što Bog da i sreća junačka!", stoji u poruci.

Antifašistički vjesnik pozvao je svoje čitatelje da ih prate na twitteru, ali i da Facebook obavijeste o lažnim prijavama.

"Kliknete na ? u gornjem desnom kutu -> Report a problem -> Something Isn't Working -> Where is the problem? odaberete Pages i obavijestite ih s linkom na ovu vijest i kratkim tekstom o lažnim prijavama", piše u uputama za borbu protiv napada.

Danas prijepodne je ugašena i stranica popularnog portala Lupiga, a nešto malo kasnije je Facebook sa stranica Novosti, zbog velikog broja prijava, izbrisao link na posljednju kolumnu Viktora Ivančića. Radnička fronta, koja se također spominjala kao meta virtualnih desnih gerilaca, privremeno je sama uklonila svoju stranicu.

Hoće li Facebok uvažiti argumentaciju ugašenih stranica, teško je predvidjeti. No posljednji su događaji još jednom zorno pokazali kolika je stvarna ovisnost medija o ovoj društvenoj mreži. I koliko su mediji samim time zapravo - lako ranjivi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.