Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
16. listopada 2019.
Društvene mreže ugrožavaju privatnost novim opcijama

Facebookovo prepoznavanje lica opasna je igra

Prepoznavanje lica opcija je koja se mnogima nije dopala
Prepoznavanje lica opcija je koja se mnogima nije dopala
Objavljeno: 15. lipanj 2011. u 12:17 2011-06-15T12:17:00+02:00

Facebook se poziva na »jasne granice« koje je postavio u svom novom programu: radi se »samo o tome« da prilikom postavljanja fotografija na ovu mrežu, program predlaže imena prijatelja čije slike su već tamo, tako da se ona mogu markirati. Program zna o kome je riječ na osnovu ranije identifikacije unesene ručno

Facebookova nova tehnička igra zove se prepoznavanje lica. Za aktiviste u zaštiti podataka, to je prava horor-predstava. Jer biometrijski podaci do kojih Facebook dolazi olako mogu biti zloupotrebljeni, piše Deutsche Welle.

   U ekstremnoj formi, to bi značilo da bi svatko na ulici mogao fotografirati nekog neznanca i za čas na osnovu Facebookovog servisa doznati njegovo ime, adresu i ostale zanimljive podatke.

   Sam Facebook se poziva na »jasne granice« koje je postavio u svom novom programu: radi se »samo o tome« da prilikom postavljanja fotografija na ovu mrežu, program predlaže imena prijatelja čije slike su već tamo, tako da se ona mogu markirati. Program zna o kome je riječ na osnovu ranije identifikacije unesene ručno.

Facebook dalje naglašava da se mogu predlagati samo imena »prijatelja« na toj socijalnoj mreži te da svatko može isključiti funkciju prepoznavanja vlastitog lika. »Mi tako ne dobivamo nikakve dodatne podatke«, kaže glasnogovornica njemačkog Facebooka Tina Kulow. Jer, vezu između imena i lica su uspostavili sami korisnici prilikom markiranja nekog korisnika kao »prijatelja«. A to se događa – neprestano?

   Tina Kulow kaže da svakog dana na taj način biva uneseno 100 milijuna novih identifikacija fotografija određenim imenom. Znači 1.157 puta u sekundi. Tako je na Facebooku nastala golema banka podataka s više milijuna lica povezanih s određenim imenom, banka koju su stvorili sami korisnici.

Samo u Njemačkoj, Facebook koristi 20 milijuna ljudi. Aktivisti za zaštitu podataka oštro kritiziraju Facebook zbog toga što je ova funkcija automatski podešena, a korisnici na to nisu izričito upozoreni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.