Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. siječnja 2020.
Libra

Facebookova kriptovaluta već ima konkurenciju: Izraelska kompanija priprema digitalni novčanik

FOTO/Public Domain Pictures
FOTO/Public Domain Pictures
Autor:
Objavljeno: 20. kolovoz 2019. u 7:52 2019-08-20T07:52:50+02:00

Facebook ne planira u opticaj staviti "Libru" prije 2020. godine, ali to nije spriječilo mnoge start-up kompanije da se uključe u igru.

Izraelski razvijač "ZenGo" ove je nedjelje izjavio da će početi s podržavanjem Libre. Facebook sa svojih dvadeset i sedam partnera još nije lansirao kriptovalutu, pa će ZenGo dozvoliti korisnicima testnu verziju.

Testna verzija, za razliku od "prave Libre" neće imati nikakvu stvarnu vrijednost, prenosi MSN

"Ranije upoznavanje bi moglo dovesti do razvoja nekih novih ideja i dati nam prednost kada Libra postane potpuno funkcionalna", stoji u objavi ZenGo-a. Sa Librom će se moći eksperimentirati putem korisničkog računa u aplikaciji ZenGo, koja je trenutno dostupna za korisnike iPhonea. "Novčanik" će vam omogućiti kupovinu Bitcoina, Ethereuma i Binance Coina kreditnom karticom ili preko aplikacije Apple Play. 

Dolar ili euro?

Otkako je Facebook najavio Libru, kompanija se suočila s negodovanjem američkih zakonodavaca. Isti su zabrinuti da će kriptovalutu zloupotrijebiti kriminalci, te da će negativno utjecati na američki dolar. David Marcus (Facebook) je na saslušanju u kongresu prošlog mjeseca izjavio da društvena mreže neće lansirati Libru sve dok kompanija ne riješi sve potencijalne brige. 

Za razliku od mnogih kriptovaluta, Libra će biti vezana za imovinu koja će održavati njezinu vrijednost, tako da joj se vrijednost neće naglo mijenjati. "The Libra Association" koja upravlja valutom za sada nije rekla kakva će to imovina biti, ali bi mogli uključiti svjetske valute poput dolara i eura. 

ZenGo će se natjecati digitalnim novčanikom naziva "Calibra". Facebook ipak ima prednost zbog svojih 2.4 milijardi aktivnih korisnika. Calibra će se moći skinuti na iPhone i Androide, ali i dodati u Messenger ili WhatsApp, prenosi MSN.

Iz ZenGo-a kažu da će lansirati i aplikaciju za korisnike Android sustava, a korisnici će moći stvoriti digitalni novčanik skidanjem aplikacije i davanjem elektroničke adrese. Privatan ključ neće biti potreban, a korisnici ZenGo-a će moći skenirati lice da bi pristupili novčaniku. Dodaje se i da će ovo biti samostalni novčanik za Libru, tako da će korisnik imati potpunu kontrolu nad vlastitim sredstvima, bez da o njima odlučuje treća strana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.