Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Sumnja u lažne vijesti

Facebook uoči izbora u SAD-u blokirao 115 korisničkih računa. Evo o čemu se radi

Facebook uoči izbora u SAD-u blokirao 115 korisničkih računa. Evo o čemu se radi
Facebook uoči izbora u SAD-u blokirao 115 korisničkih računa. Evo o čemu se radi
Autor:
Objavljeno: 6. studeni 2018. u 9:13 2018-11-06T09:13:34+01:00

Facebook je blokirao oko 115 korisničkih računa nakon dojave američkih vlasti o sumnjivu ponašanju koje bi moglo biti povezano sa stranom agencijom ili skupinom, navela je kompanija u blogu objavljenome u ponedjeljak nekoliko sati prije izlaska američkih glasača na kongresne izbore.

Društvena mreža objasnila je da su potrebne daljnje analize kako bi se odlučilo jesu li računi povezani s ruskom agencijom za internetsko istraživanje ili nekom drugom skupinom. Sjedinjene Države optužile su rusko vladino tijelo za miješanje u američku politiku putem posebnih postova na društvenim mrežama u svrhu širenja lažnih informacija i sijanja razdora.

Osamdeset i pet blokiranih računa postavljeno je na engleskom na Facebookovu servisu Instagramu, a 30 na Facebooku i povezano sa stranicama na francuskom i ruskom, navodi se u postu.

Neki su računi »usredotočeni na slavne«, a drugi na »političke rasprave«, dodaje se.

Dojava je stigla od američkih pravosudnih tijela u nedjelju navečer, napisao je u postu Nathaniel Gleicher, šef Facebooka za kibernetičku sigurnost.

Tvrtka je svoje poteze o istrazi objavila ranije nego inače »s obzirom na to da je još samo jedan dan do važnih izbora u SAD«, dodao je.

»Amerikanci bi trebali biti svjesni da strani čimbenici, pogotovo Rusija, i dalje pokušavaju utjecati na javno mnijenje i percepciju glasača potezima kojima je svrha posijati razdor«, uključujući putem društvenih mreža, naglasile su savezne vlasti u izjavi u ponedjeljak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu