Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Velika investicija

Američki T-Mobile kupuje od Nokie milijarde dolara vrijednu opremu za 5G

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2018. u 10:34 2018-07-31T10:34:39+02:00

Američki T-Mobile odabrao je Nokiju za nabavu 3,5 milijardi dolara vrijednu novu 5G mrežnu opremu, objavile su te tvrtke, što je dosad globalno najveći ugovor vezan uz 5G u svijetu i konkretni dokaz o jačanju novog ciklusa nadogradnje bežične mreže.

Treći po veličini mobilni operater u SAD-u T-Mobile – koji se u travnju spojio sa Sprintom kako bi stvorio većeg suparnika američkim telekomunikacijskim divovima Verizonu i AT&T-u – poručio je da će višegodišnjim ugovorom o opskrbi s Nokijom dostaviti prvi 5G mrežni servis diljem zemlje.

Ugovor s T-Mobileom od presudne je važnosti za finsku Nokiju, čiji su poslovni rezultati godinama pod pritiskom zbog usporene potražnje za postojećom 4G mrežom i rastućim sumnjama investitora oko toga hoće li 5G ugovori povećati profitabilnost u drugom dijelu godine.

5G mreža obećava postizanje većih brzina za korisnike mobitela i čini mreže osjetljivijima i pouzdanijima za eventualni razvoj nove industrijske automatizacije, medicinskog nadzora, vozila bez vozača te drugih namjena.

No, novčano ograničeni telekomunikacijski operateri diljem svijeta bili su iznimno oprezni po pitanju preuzimanja komercijalnih nadogradnji postojećih mreža, s obzirom da mnogi 5G tehnologiju jednostavno vide kao način postupnog povećanja kapaciteta umjesto novih mogućnosti.

Nokija će opskrbiti T-Mobile, američkom podružnicom njemačkog Deutsche Telekoma, koji je i vlasnik hrvatskog HT-a, sa svojom radijskom pristupnom platformom AirScale, uključujući hardver povezan s 'cloud' poslovanjem, softverom i uslugama ubrzanja, objavili su u priopćenju.

Proizvođači mrežne opreme, koje predvode vode tri velika igrača – kineski Huawei, Nokia i švedski Ericsson – bore se s usporenim rastom još od 2015. godine, kada je potražnja za opremom za sadašnju 4G generaciju dosegnula vrhunac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.