Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Bilo kuda, Alexa svuda

Amazonova "Alexa" u ušima korisnika: Mogu birati i da im poznati glumac pjeva

FOTO/REUTERS
FOTO/REUTERS
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2019. u 7:35 2019-09-28T07:35:53+02:00

"Sada možete imati Alexu kraj sebe dvadeset i četiri sata dnevno, sedam dana tjedno", kaže Werner Goertz.

Gigant Amazon je ove srijede izjavio da će uskoro u prodaju staviti bežične slušalice, prstenje i naočale za vid s ugrađenim glasovnim asistentom. Njihova će se Alexa tako naći doslovce svugdje gdje krene i korisnik, javlja Associated Press.

"Sada možete imati Alexu kraj sebe dvadeset i četiri sata dnevno, sedam dana tjedno", kaže Werner Goertz. Novost je i da "Alexa" po prvi puta dobiva "celebrity" glas i to ni manje ni više nego legendarnog Samuela L. Jacksona. Za pet dolara, korisnici sada mogu "tražiti" od Jacksona da im pjeva "Sretan rođendan" ili da im kaže kakvo je vrijeme. Za one koji ne žele slušati glumca kako psuje, postojat će i cenzurirana verzija mogućnosti. Amazon poručuje da će sljedeće godine dodati još "celebrity" glasova.

Dok je Amazon uspio potaknuti ljude na kopovinu Echo zvučnika za dom, nisu bili jednako uspješni sa "gadgetima" za izvan kuće. Njihovi rivali Apple i Google imaju smartphone, satove i ostale uređaje s ugrađenim glasovnim asistentima. No, Amazonov se smartphone s time nije proslavio prije nekoliko godina, pa je ukinut. 

Sa Echo slušalicama (130 dolara) korisnici će moći naručiti Uber ili pronaći najbliži kafić. Kasnije ove godine, kupci u lancu "Whole Foods" moći će pitati Alexu u kojem se odjelu trgovine nalazi koji proizvod. 

Echove naočale i prsten mogu učiniti slične zadatke, ali oboje imaju dugme koje treba pritisnuti prije razgovora s Alexom. Za sada, Amazon kaže da će plasirati ograničenu količinu naočala i prstenova samo korisnicima s pozivnicom, koji će im kasnije pružiti recenzije. Kompanija je otkrila i još neke novosti pa tako AP prenosi da će se moći kupiti svjetiljka u boji (30 dolara) i pećnica (250 dolara) koja se može kontrolirati glasom te na taj način kuhati, peći i zagrijavati hranu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu