Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Pomoć pacijentima

Čudo iz riječkog laboratorija: Tim Tehničkog fakulteta stvara prototip rehabilitacijskog uređaja kakvog nema u Hrvatskoj

Saša Zelenika voditelj je tima za izradu mehatroničkog uređaja za rehabilitaciju pacijenata Saša Zelenika / Foto Marko GRACIN
Saša Zelenika voditelj je tima za izradu mehatroničkog uređaja za rehabilitaciju pacijenata Saša Zelenika / Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2017. u 7:49 2017-11-14T07:49:51+01:00

Uređaj će se temeljiti na inovativnim terapijskim tehnologijama, bit će prilagodljiv potrebama pacijenata i cjenovno pristupačan, a omogućit će skraćivanje boravka pacijenta u medicinskim ustanovama te učinkovit rad pojedinog terapeuta s većim brojem pacijenata čime će se dati znatan doprinos zajednici

Istraživačka skupina iz Laboratorija za precizno inženjerstvo Tehničkog fakulteta u Rijeci već se dulje vrijeme bavi istraživanjem i razvojem naprednih mehatroničkih uređaja, a za godinu dana iz tog će Laboratorija izaći prototip rehabilitacijkog uređaja kakav se u Hrvatskoj ne proizvodi. Riječ je razvoju mehatroničkog uređaja za rehabilitaciju pacijenata sa smanjenom funkcionalnošću ruku koji se radi u suradnji s Medicinskim fakultetom i KBC-om Rijeka pod vodstvom prof. dr. Saše Zelenike. Taj je projekt na natječaju Zagrebačke banke »Moj ZABA Start«, odabran kao dobitnik treće nagrade koja iznosi 80 tisuća kuna u kategoriji »Kultura i znanost« i to među 209 prijava samo u toj kategoriji, dok je ukupno na natječaj pristiglo 680 prijava, a odabrano je svega njih jedanaest za financiranje.

Prihvatljiva cijena

Pojašnjavajući kako će se s tim sredstvima razviti prototip mehatroničkog uređaja za rehabilitaciju pacijenata koji imaju smanjenu funkcionalnost ruku kao posljedice moždanog udara i drugih neurodegenerativnih oštećenja prof. dr. Zelenika ističe da će se uređaj temeljiti na inovativnim terapijskim tehnologijama, bit će prilagodljiv potrebama pacijenata i cjenovno pristupačan, a omogućit će skraćivanje boravka pacijenta u medicinskim ustanovama te učinkovit rad pojedinog terapeuta s većim brojem pacijenata čime će se dati znatan doprinos zajednici.

Multidisciplinarni tim znanstvenika

S obzirom na to da je riječ o primjeni mehatronike u medicini, odnosno o multidisciplinarnom području na kojem su potrebna znanja iz područja strojarstva, računalstva, elektrotehnike te medicine, u projektu sudjeluju stručnjaci iz svih tih područja. S Tehničkog fakulteta, uz prof. dr. Sašu Zeleniku, to su i izv. prof. dr. Kristijan Lenac koji se bavi virtualnom i proširenom stvarnošću, dr. sc. Ervin Kamenar koji se bavi upravljanjem mehatroničkih sustava te asistent Petar Gljušćić i Tea Arrigoni koji se bave preciznim strojarskim konstrukcijama, kao i Marko Perčić, a suradnica sa Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu KBC-a i Medicinskog fakulteta u Rijeci jest prof. dr. Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić koja se bavi neurorehabilitacijom. Uz Tehnički i Medicinski fakultet te KBC Rijeka u projekt je uključen i Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci.

– U razgovoru s pacijentima i terapeutima te uvidom u postojeća znanstvena istraživanja na predmetnom području i istraživanjem tržišta došli smo do zaključka da je moguće konstruirati mehatronički rehabilitacijski uređaj po prihvatljivoj cijeni. Naime, na tržištu postoje takvi uređaji no oni su za bolnice cjenovno neprihvatljivi. Prosječno koštaju oko 250 tisuća eura i bolnice si takav uređaj ne mogu priuštiti. Stoga je naš cilj konstruirati prototip učinkovitog uređaja zasnovan na elementima dobivenim 3D tiskom. Taj će uređaj biti pet puta jeftiniji od postojećih koji se trenutno uvoze. Projekt je tek na početku pa je nezahvalno procjenjivati koliko bi uređaj mogao koštati, ali procjenjujemo da bismo mogli stvoriti uređaj od pedesetak tisuća eura. Pored toga što su skupe postojeće verzije uređaja su velike, komplicirane i volumenizirane što ćemo mi nastojati izbjeći – pojašnjava prof. dr. Zelenika.

Uređaj koji se stvara na Tehničkom fakultetu omogućit će rad jednog terapeuta s više pacijenata, a bit će kompaktan i mobilan te će motivirati pacijente na rad i napredak. Radom jednog terapeuta s više pacijenata, kaže prof. dr. Zelenika, smanjit će se čekanje pacijenata na terapiju, povećati učinkovitost oporavka, a razvijeno virtualno sučelje omogućit će lakše praćenje napretka pacijenata.

Javna odgovornost

– Riječ je o modularnom sustavu što znači da je uređaj da je prilagodljiv i pacijentu i terapeutu, a uređaj na kojem radimo je aktivan, dok je većina onih koji se mogu naći na tržištu pasivan, kaže prof. dr. Zelenika.

Dodajući kako je evidentno je da je u Hrvatskoj broj terapeuta u odnosu na broj pacijenata nedostatan, a bolnice ne raspolažu odgovarajućom rehabilitacijskom opremom, prof. dr. Zelenika projekt riječkih znanstvenika ocjenjuje kao pokušaj da se bolnicama u Hrvatskoj osigura dostupnost inovativne terapijske tehnologije za učinkovitu rehabilitaciju pacijenata. Po završetku projekta otvorit će se mogućnost uporabe kompaktnog, mobilnog i jeftinog rehabilitacijskog uređaja u bolnicama u Hrvatskoj gdje zasada, s obzirom na njihovu visoku cijenu i potrebu uvoza, ima vrlo malo dostupnih takvih uređaja. Dobivena sredstva Zagrebačke banke bit će dostatna za izradu prototipa, ali uz korištenje opreme riječkog Sveučilišta, kao i volonterskog rada niza znanstvenika.

– Rad na ovom projektu izraz je naše javne odgovornosti. Ovo je način da zajednici vratimo barem dio onoga što je uložila u naše obrazovanje. Želimo investirati u daljnji razvoj kompetencija mladih hrvatskih istraživača i to na iznimno aktualnom i tržišno zanimljivom području rada. U istraživačkoj skupini djeluje više znanstvenika pa će im projekt omogućiti aktivan rad te osigurati zaposlenje u domovini. Iskoristit ćemo sva svoja dosadašnja iskustva i znanja za dobrobit zajednice uz razvoj prototipa učinkovitog uređaja prilagodljivog potrebama pacijenata i medicinskog osoblja – pojašnjava voditelj projekta.

Po završetku prototipa ideja je u suradnji sa Znanstveno-tehnologijskim parkom riječkog Sveučilišta te uz prijavu projekta na Hamag-BICRO komercijalizirati proizvod te ga ponuditi hrvatskim bolnicama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.