Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. rujna 2019.
Uslužni alat Salonize

Znate li da postoji aplikacija koja umjesto vas zna kakvu frizuru i manikuru želite? Pričali smo s autoricom

Natalija Crnički osmislila Salonize
Natalija Crnički osmislila Salonize
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2018. u 6:57 2018-01-17T06:57:05+01:00

Aplikacija ima mogućnost i pohranjivanja fotografije frizure, koja se veže uz samog klijenta te je vlasniku ili zaposleniku dosta jednostavno vidjeti kakva je ta frizura od lani, kazuje bivša profesorica

Objektivno gledajući, još uvijek živimo u državi gdje je ideal za većinu stanovništva uposliti se u kakvoj državnoj službi, ući u taj sustav zakonske zaštite od otkaza i bilo čega stresnoga te onda na miru čekati mirovinu, bez velikih turbulencija.

Stoga kad netko o kome se radi priča ima u potpunosti drugačiji poslovni put, red je s time početi. Natalija Crnički prije nekoliko godina odlučila je napustiti mir javne službe, odnosno odlučila je prestati biti profesorica u školi, i priključila se suprugu u privatnom biznisu.

– Stvarno vjerujem u onu američku sintagmu da čovjek na sebi mora raditi stalno. I to ja tako vidim, bilo mi je potrebno dalje učenje. Mislim da sam bila stvarno dobra učiteljica i razrednica, ali u jednom trenutku sam osjetila da to nije to i da je potrebno otići dalje, kako bih ja sama bila zadovoljna, priča nam Natalija, koja je sad već godinama poduzetnica. Kako sama kaže, zbilja se pronašla u tome i svaki novi dan je veseli.

Jezično lokalizirani

A razlog da se nešto napiše o njoj je Salonize, tvrtka i istoimeni proizvod koji imaju zanimljivu tržišnu nišu. Uslužne djelatnosti, prije svega frizerske i ostale salone za uljepšavanje, no i drugi slični oblici mogu koristiti ovaj proizvod, kaže nam šefica tvrtke i projekta. Ideja je jedna od onih jednostavnih za koje se čovjek zapita »kako se ja nisam sjetio toga« kad ih čuje.

Jednostavno, dolazi vrijeme kad saloni neće moći sve svoje obveze, podsjetnike, dogovore, narudžbe i vremena naručenih klijenata zapisivati na papire. I tu u priču ulazi Salonize, koji sve to omogućuje u virtualnom prostoru, sa svim onim beneficijama koje današnje moderne tehnologije donose.

Salonize - uslužni alat za frizerske salone i za salone za uljepšavanje

– Ovo je aplikacija koja ubrzava i olakšava poslovanje poduzetnicima. Danas je već tako vrijeme da ne možete sve ostaviti u papirnoj formi, koja se uvijek može izgubiti ili zametnuti. Moram kazati da ovo nije nikakvo otkrivanje tople vode, postoje diljem svijeta ovakve aplikacije, a naša je prednost da smo jezično lokalizirani. Možda to nije marketinški najbolje kazati, ali pokriveni smo svim jezicima bivše države, kaže Crnički, pojašnjavajući kako je to bilo jednostavno zbog toga što svi slični uslužni objekti diljem ovog jugoistoka Europe imaju slične ili iste načine poslovanja, pa zapravo nije bilo potrebe za dodatnim lokaliziranjem aplikacije.

No, kako plastično pojasniti što sve aplikacija radi, i zašto je bolja od rokovnika?

– Možda je najplastičnije pojasniti na primjeru nekog tko nakon godinu dana dolazi u salon i frizeru govori da bi istu frizuru kao i lani. Svi mi koji idemo po frizerskim salonima znamo da imaju jako dobro pamćenje, ali ovakvo nešto bi ipak bilo previše za upamtiti. Stoga apalikacija ima mogućnost i pohranjivanja fotografije frizure, koja se veže uz samog klijenta te je vlasniku ili zaposleniku dosta jednostavno vidjeti kakva je ta frizura od lani, pojašnjava nam Natalija.

Pozitivne reakcije

Ona i njezin tim zamjetili su na terenu da vlasnici i djelatnici salona na početku znaju uz mrgođenje prihvaćati proizvod, jer treba unijeti bazu podataka klijenata. Što je rutiniran i pomalo dosadnjikav posao.

– Da, na početku im se to baš i ne da, ali onda, kad se baza podataka napuni, nakon toga su obično oduševljeni. Ostavlja im se mogućnost da mobitelom prate sve, mogu otići i na kavu, a ipak tako biti u toku sa svime, i reakcije su onda izuzetno pozitivne, kaže šefica Salonizea.

Za kraj priče o ovom proizvodu kaže da će ga se permanentno razvijati i nadopunjavati, »no ne može se sve kazati, nešto treba ostati i iznenađenje«.

Kad se Salonize stavi na stranu, žena u ovakvom biznisu ipak je još uvijek za Hrvatsku, nažalost, neobična priča. Koja, kad je Natalija Crnički u pitanju, vuče korijene već desetljećima.

– Moj je svekar bio vlasnik softverskog obrata još u osamdesetim godinama, bio je jedan od pionira softvera u bivšoj državi. On se bavio uglavnom računovodstvenim programima, a kad su veliki igrači došli na naše tržište, moj suprug je odlučio da se više koncentriramo na konzalting i outsourcing. U jednom trenutku sam mu se i ja u potpunosti odlučila pridružiti i tako sam odlučila dati otkaz u školi, priča Natalija. U svom poslu je naletjela na grupi mladih ljudi koji su željeli razvijati uslužni alat za salone i tako je nastala i ova priča s novom tvrtkom i proizvodom, pojašnjava šefica firme.

Bivša profesorica

Za kraj će kazati jednu zanimljivu stvar, »koja se neće svidjeti bivšim kolegama«. Naime, kao bivša profesorica, a sada poduzetnica, može i sa strane i iznutra procijeniti kakvo je stanje obrazovanja, jedne od rak rana trenutnog društva.

– Često se zaboravi da su svi dionici školstva tu zbog djece, a ne da su djeca zbog njih. Živim za dan kada će to biti kao u najboljim stranim školama, da na tri točke, nastavnicima, roditeljima i učenicima se gradi reputacija samih škola i da djeca i roditelji budu ponosni na svoje škole, zaključuje Crnički.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.