Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Miran san

Znanstvena istraživanja ukazuju na dobrobiti zajedničkog spavanja mame i bebe

Foto: Pexels
Foto: Pexels
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2018. u 16:30 2018-11-15T16:30:00+01:00

Istraživanja provedena na četiri kontinenta otkrila su poveznicu između zajedničkog spavanja i stope sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) koja je značajno niža u kulturama koje potiču zajedničko spavanje

Mišljenja oko spavanja s bebom u zajedničkom krevetu podijeljena su čak i unutar znanstvene zajednice. Dok neki tvrde kako zajedničko spavanje donosi dodatne rizike poput rizika od gušenja bebe u snu, sve su glasniji poticaji psihologa koji ističu dobrobiti zajedničkog spavanja, kako za bebu, tako i za mamu.

Prema istraživanjima dr. Roberta Levine i dr. Sarah Levine provedenim na Sveučilištu Harvard, zajedničko spavanje može drastično promijeniti roditeljstvo i uvriježena je norma u drugim kulturama. Tako je, primjerice, u Japanu zajedničko spavanje mame i bebe kulturna norma koja mamama dojiljama značajno olakšava život.

1dakota-corbin-272274-unsplash

Istraživanja provedena na četiri kontinenta otkrila su poveznicu između zajedničkog spavanja i stope sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), koja je značajno niža u kulturama koje potiču zajedničko spavanje. Primjerice, spomenuti Japan spada u zemlje koje bilježe najniže stope smrti dojenčadi u svijetu: 2,8 umrlih na 1000 rođenih, dok je u SAD- u brojka puno veća- 6,2 umrlih na 1000 rođenih.

Neke od dobrobiti zajedničkog spavanja

Istraživanje Dr. Nilsa Bergmana sa Sveučilišta u Cape Townu u kojima se pratilo 16 novorođenih beba pokazalo je da je srce beba koje su spavale same bilo tri puta pod većim stresom od onih koje su spavale s mamom. Pri tome se ističe važnost kontakta koža- na- kožu koja bebi pruža sigurnost i utjehu, jer novorođenčetu je mama jedina okolina koju poznaje. Dr. Bergman ističe kako ne smijemo raditi protiv svojih bioloških roditeljskih instinkata, jer time dugoročno štetimo mami i djetetu.

jake-peterson-443571-unsplash

Istraživanja također pokazuju da je blizina majčinog tijela nužna za normalan razvoj djetetovog mozga. Majčin glas, miris i dodir djetetu pružaju utjehu i pozitivno utječu na disanje i razinu hormona stresa. Zajedničko spavanje mamama olakšava noćno dojenje, a istraživanja su pokazala kako mame dojilje koje spavaju s bebama imaju bolju kvalitetu sna. Iako se zbog podoja često bude noću, istraživanja pokazuju da mame zapravo spavaju više ukoliko je beba pored njih. Zajedničko spavanje stvorit će čvrstu povezanost između bebe i roditelja koja je temelj za pravilan psihološki i fizički razvoj djeteta.

2alex-pasarelu-223684-unsplash

Foto: Pexels, Unsplash

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.