Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4
Sutra: 4° 4° 4
12. prosinca 2019.
Skrivene bakterije

Znate li koji su najveći izvori bakterija u vašem domu? I ne, nije zahodska školjka.

Photo/Unsplash
Photo/Unsplash
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2019. u 13:12 2019-01-18T13:12:29+01:00

Iako većina misli da je zahodska školjka najveći izvor bakterija, postoje još veći izvori prepuni bakterija koji se nalaze u svakom domaćinstvu. 

Postoje mnogi izvori bakterije koje su uzročnici mnogih bolesti, a da možda niste ni svjesni. Britanski Independent  donosi svakodnevne predmete koje možda ne održavamo dovoljno, a izvor su bakterija.

Četkice za make - up

U svakoj toaletnoj torbici nalazi se barem jedna četkica ili kist za nanošenje šminke. One su ogroman izvor bakterija, ukoliko se ne čiste redovite. Svaka četkica ili kist koji dolazi u dodir s kožom i onda se stavlja u torbicu, prenosi bakterije s vašeg lica u torbicu i onda unatrag. Studija koju je provelo Sveučilište Escentual i London Metropolitan, objašnjava da se bakterije skrivaju i u kozmetičkim proizvodima kojima je prošao rok trajanja, prenosi Independent.

Mobiteli i tableti

Ukupno je 75% svjetske populacije priznalo da koriste mobitele dok su na zahodu. Samim čestim korištenjem mobitela ili tableta, njihovi su ekrani konstantno izloženi bakterijama koje prenosimo rukama. Potrebno je svako toliko čistiti vaše smartphone, jer su prepuni bakterija, uključujući i stafilokok. 

Filteri

Filteri u hladnjacima ili perilicama rublja prepuni su bakterija. Njihova je zadaća da skupljaju prljavštinu koja bi mogla proći kroz perilicu, pa se stoga nerijetko začepe. Potrebno ih je stalno čistiti i održavati, jer sadrže visoku brojku bakterija, prenosi Independent. 

Krpe i metle za pranje podova 

Gotovo svakodnevno se podovi peru različitim krpama i metlama, koristeći vodu i deterdžente. Čini se da bi ovaj način održavanja podova mogao imati više negativnih, nego pozitivnih strana. Bakterije se hvataju za rubove krpa i na taj način samo "razmazuju" po podu. Podovi koji su nakon pranja ostavljeni da se pridodno suše, potencijalni su izvor bakterijskih infekcija, jer bakterije obožavaju vlažne uvjete. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.