Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Bacite cigarete

Želite prestati pušiti? Ovisnosti se bez ovih pravila nećete riješiti

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2018. u 9:59 2018-09-23T09:59:25+02:00

Iako ste vjerojatno svjesni svih negativnih strana ovisnosti, nije lako učiniti prvi korak pa vam donosimo osnovne preduvjete bez kojih se ne isplati pokušavati. Prestati pušiti je teško, no nije nemoguće.

Vjerojatno vam ne moramo ponavljati sve negativne posljedice koje pušenje nosi sa sobom. Svjesni ste ih i želite prestati, no ne možete? Pušenje je vrlo teška ovisnost zbog toga što je kod nas, za razliku od zapadnijih zemalja, i dalje društveno prihvatljiva te veoma raširena, a u principu se sporo razvija pa je potrebno nekoliko godina da ovisnik shvati svoj položaj, svjestan da ipak baš i ne može tako lako ostaviti cigaretu, koliko god godina živio u tom uvjerenju.

No ipak prestanak pušenja nije nemoguć, daleko od toga. Koji su zapravo preduvjeti za to, donosimo vam u nastanku.

Zbog (ne)pušenja ne mijenjajte sve ostalo

To što ste prestali pušiti, ne znači da više ne morate ići na kave i u izlaske s prijateljima, što vam je nekada bio dio svakodnevne rutine. Isprva će biti jednostavnije ne pušiti ako se udaljite iz okruženja koje vas potiče na pušenje, no svaki povratak na „mjesto zločina” za vas će biti nepotrebna trauma ili dodatno iskušenje, koliko god ustrajan nepušač (u svim drugim situacijama) bili.

S druge pak strane, ako nastavite provoditi vrijeme u okružju u kojem ste pušili, primjerice s prijateljima pušačima u kafiću, početci će vam biti teži, no u svakom slučaju dugoročno ćete usvojiti naviku da kad ste s njima – jednostavno ne morate pušiti.

Ne donosite polovične odluke

Premda je velika razlika u tome popušite li dvije kutije na dan ili dvije cigarete, nastojte se, ako razmišljate o prestanku, ovisnosti riješiti u potpunosti. Poanta jest da vam cigareta više nije potrebna za normalno, svakodnevno funkcioniranje. Ako u tom slučaju stvarate ustupke, nećete se riješiti ovisnosti, a velike su šanse da se opet postepeno i s vremenom vratite na staro stanje.

Uključite u svoju odluku bližnje

Sebe možete zavarati i prekršiti riječ, no bit će vam to puno teže učiniti ako druge obavijestite o svojoj nakani. Neka bližnji budu uz vas, bit će vam podrška, ali i još jedna motivacija da budete ustrajni jer je uvijek teže priznati drugima ako posrnete. Kada vam je teško, imajte pri ruci jednog prijatelja koji će vam ponoviti razloge zašto ne pušite i koliko ste dosad napravili. Njegove će riječi biti snažnije od vaših neodlučnih misli.

Unesite još neku pozitivnu promjenu u svoj život

Pronađite neki hobi, odlučite početi jesti zdravije ili prakticirati neku fizičku aktivnost. Lakše je ostati fokusiran i predan ako vam je dan ispunjeniji ili imate više stvari kojima ste se posvetili. Pritom valja izbjeći nove loše navike. Ako zbog prestanka pušenja natučene nepotrebne kilograme, zapravo niste velik napredak učinili, a i veće su šanse da se vratite starim lošim navikama.

Budite sigurni u svoju odluku

Razmislite dobro prije prestanka kolika je snaga vaše volje, gdje mislite da će vam biti najteže, a gdje lakše i pripremite se na takve situacije. Neka dan kada prestanete pušiti bude uistinu značajan u vašoj glavi, jer to i jest! Euforija oko odluke učinit će da lakše prebrodite prve krizne dane. Ako primijetite da odgađate odluku oko početka, očito je da još niste spremni. Stoga još jednom izvažite sve razloge, na papir stavite troškove i pročitajte na stotine postojećih razloga koji crno na bijelo dokazuju da namjeravate učiniti pravu razlogu. Kada se spremni, krenite i imajte da umu da su mnogi prije vas to isto prošli i uspjeli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.