Liječenje prirodom

Zelena ljekarna: Pročitajte kako vam može pomoći – luk

Ivan Lesinger

Luk spada među najstarije povrtlarske kulture i od davnina se upotrebljava za prehranu ljudi. Miris mu je aromatičan, a okus snažan, manje ili više ljut. Donosimo nekoliko savjeta o korištenju te vrijedne biljke

 Oblozi od sirovog luka   – kod glavobolje, oteklina, zubobolje, bolova u ušima, prehlade, upale očiju, oblozi od sjeckanog luka stavljaju se na bolna mjesta,    – kod visoke temperature stavljaju se na tabane,    – kod srčanih smetnji na listove nogu,     – kod krvarenja iz nosa – narezani luk stavlja se na vratne žile,    – rane od ugriza divljih životinja oblože se narezanim lukom,    – na ozebline, valja stavljati oblog od luka narezanog na ploške jer smanjuje svrbež i oživljava ozeblo tkivo,     – kod čira na koži ili potkožnog čira i zanoktice, izribani luk s malo maslinova ulja stavlja se na bolno mjesto i zavije, te drži 1-2 sata,    – za liječenje kurjih oči, glavicu luka, prerezati na pola, močiti u 1 dl vinskog ili jabučnog octa četiri sata, izvaditi luk i oblog priviti navečer prije spavanja na kurje oko i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati više dana za redom, te onda izvaditi omekšani dio. • Sok od luka    Očišćenu glavicu luka usitnimo u kašu i iscjedimo sok. Kod plućnih oboljenja miješati sok luka od jedne glavice luka s jednom jušnom žlicom meda i uzimati 2-3 puta na dan. Za sprječavanje opadanja i bolji rast kose, masirati vlasište kose sokom od luka više puta na dan. Kod jakog i upornog kašlja – piti sok razrijeđen s vodom; kod lišaja i ekcema na koži mazati sokom luka više puta na dan. Protiv crijevnih parazita, piti sok razrijeđen s vodom više puta na dan. Protiv vjetrova i zatvora – piti sok od luka pomiješan s rakijom u jednakim dijelovima. Za odstranjivanje bradavica – masirati ili trljati bradavice sokom od luka više puta na dan.   • Kuhani luk    Glavicu luka razrezati na više dijelova i kuhati u 2 dl vode dok ne omekša. Koristimo ga kod kašlja i drugih oboljenja dišnih organa. Uzimati luk kuhan u vodi s medom ( 1 glavica luka, 1 jušna žlica meda, 2 dl vode) vodenih bolesti, za jače mokrenje, luk kuhati u vodi zajedno s medom, zatim luk kuhati s ružmarinom u pola vode i pola vina (2 dl + 2 dl) i piti svaki sat po jednu žlicu. Upaljene oči (krmeljive) peru se mlijekom u kojem se kuhao luk, i to jedna glavica luka u 1 l mlijeka, a za jačanje muške potencije jede se juha od luka.    • Pečeni luk koristi se u liječenju    – gnojnih rana i čireva i to tako da se sokom najprije operu bolesna mjesta, a potom stavi luk pečen u svinjskoj masti. 

   – kod tegoba s grušanjem krvi i začepljenih koronarnih arterija, valja svaki dan jesti glavicu pečenog luka s malo maslinova ulja, i to u podne i navečer. Kod bolova u ušima stavlja se topao pečeni luk u uši, a insekti iz uha izlaze ako se u uho ukapa sok pečenog luka s malo soli. Kod raznih tumora na površini kože stavlja se oblog od pečenog luka.