Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Hgijena je pola zdravlja

U sezoni prehlada i viroza, važno je redovito prati ruke: Evo kako ih pravilno oprati od klica

FOTO/Flickr
FOTO/Flickr
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2019. u 7:19 2019-10-02T07:19:02+02:00

S vremena na vrijeme koristite i kremu kojom ćete očuvati hidrataciju i mekoću kože te spriječiti njezino pucanje. 

Pranje ruku je važan dio svakodnevnih radnji koje činimo da se ne bi razboljeli te da ne zarazimo druge. Ako ruke perete tek nekoliko sekundi ili ih samo "smočite" pod mlazom vodom, to nije pravilno pranje ruku i stvarate si više štete nego koristi.

Naša je koža odličan izolator od klica, ali bakterije i virusi koji uzrokuju prehlade, gripe i viroze, mogu duže opstati na našim rukama gdje čekaju priliku da nekoga zaraze, prenosi MSN. Kada rukama dođemo u dodir s nečijom tjelesnom tekućinom ili samo površinom na koju je netko ranije kihnuo, možemo pokupiti zarazne klice. Kada nakon toga dodirnemo oči, usta, nos ili kakvu brzinsku grickalicu, možemo ih prenijeti direktno. 

U sezoni prehlada i viroza koja nam slijedi, važno je pravilno i svakodnevno prati ruke i ukloniti sve potencijalne mogućnosti zaraze. MSN prenosi kako pravilno oprati ruke i izbjeći uredske i školske zaraze. 

- najbolje odgovara hladna ili "mlaka" voda jer će ona vruća nadražiti kožu,

- nanesite sapun na ruke koji ne mora nužno biti anti-bakterijski,

- dvadeset sekundi perite ruke i pažljivo isperite stražnju stranu ruku i prostor između prstiju. Većini ljudi pranje ruku dosadi već do desete sekunde, ali to je doista malo vremena

- nakon što isperete ruke, pažljivo ih osušite jer klice "obožavaju" vlažna mjesta.

Ako često tijekom dana perete ruke, s vremena na vrijeme koristite kremu kojom ćete očuvati hidrataciju i mekoću kože te spriječiti njezino pucanje. Ako se nađete u situaciji gdje ne možete oprati ruke, koristite gel za dezinfekciju ruku kojeg možete kupiti u malenim i praktičnim bočicama, tako da ga uvijek imate "pri ruci".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze