Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
7. prosinca 2019.
Upitna higijena

Studija upozorava: Dječje igraonice su prepune bakterija koje uzrokuju mnoge smrtonosne bolesti

Ilustracija / NL arhiva
Ilustracija / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2019. u 9:20 2019-05-02T09:20:00+02:00

Dječje igraonice su izvor zaraze, a studija je istražila one s djeci omiljenim šarenim lopticama.

Dječje igraonice su idealan izbor za proslave rođendana, a dječici predstavljaju idealan provod. Posebno su im omiljene igraonice sa šarenim lopticama koje obično imaju tobogane, pa djeca „klize“ u loptice i uživaju u zabavi.

Igra sa šarenim mekanim lopticama, često se preporučuje i za razvijanje motoričkih vještina kod djece. Studija objavljena u časopisu American Journal of Infection Control, ukazuje na opasnosti koje se mogu skrivati u mnoštvu šarenih loptica.

No, znanstvenici upozoravaju da su upravo takve igraonice ogroman izvor zaraze. Otišli su toliko daleko da su ih proglasili i „najprljavijim mjestima za dječju igru“ jer sadrže na tisuće bakterija, prenosi Daily Telegraph.

Istraživački tim sa Sveučilišta "North Georgia", otkrilo je bakteriju koja uzrokuje smrtonosne bolesti: od sepse to meningitisa, do uzrokovanja upale pluća i infekcije mjehura.

Istražili su šest različitih igraonica s lopticama diljem SAD-a i otkrili više od 31 vrste bakterija. Istraživanja pokazuju da se neke igraonice ne čiste danima, pa čak i tjednima.

FOTO/Pexels

Jedna od najprljavijih, imala je u prosjeku 170,818 različitih bakterija po loptici.

Pronađena je prisutnost bakterije „Enterococcus faecalis“ koja može uzrokovati po život opasne infekcije, te „Staphylococcus hominis“ – stafilokokna bakterija koja uglavnom kod osoba s oslabljenim imunitetom može izazvati infekcije.

Otkrivene su i bakterije koje uzrokuju upalu grla te usne šupljine, te one odgovorne za upalu pluća.

Bakterije pronađene na mekanim plastičnim lopticama, mogu uzrokovati sepsu, meningitis te infekcije kože i krvnog sustava, prenosi Daily Telegraph

Pronađene su i bakterije koje se obično povezuju s biljkama, tlom i vodom, a koje posebno ugrožavaju bebe jer mogu dovesti do kožnih infekcija, ali i naštetiti krvnom sustavu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.